Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

12 jan 2012

2012 års hetaste marknadsföringstrender?

Nytt år, nya utmaningar. Trender kommer och avlöser varandra i ett rasande tempo och vi hinner knappt märka dem förrän de är passé.

Genom att se tillbaka på vilka trender som slog igenom föregående år kan man kanske få en hint om vilka som kommer att bli de hetaste marknadsföringstrenderna detta år. Sociala medier, digital närvaro

Man skulle kunna tänka sig att sociala medier kommer att fortsätta vara den hetaste marknadsföringstrenden ett tag till. Antalet Facebook-, Twitter- och LinkedIn- användare ökar ständigt och det blir viktigare och viktigare för de flesta företag att ha en digital närvaro på nätet.

Sociala medier är också ett verktyg som företagen kan dra nytta av då de bland annat kan bjuda in till produktutveckling genom crowdsourcing, få kunder till sina butiker via check-in deals samt hitta rätt kandidater till en ledig tjänst via Social Recruiting som vi tidigare skrivit om här på Plyhmbloggen.

Man kan tydligt se att mobilanvändandet har ökat rejält det senaste året. Därmed växer mobilens betydelse och man kan tänka sig att den mobila marknadsföringen kommer att öka eftersom det är viktigt för företagen och annonsörerna att finnas där deras målgrupper väljer att vara. Att fler och fler företag blir tvungna att skapa mobilversioner av sina hemsidor kan därför komma att bli ett måste för att bemöta användarnas behov. Även användandet av appar ökar i en rasande fart vilket gör apparna till en av de viktigaste kanalerna för mobil marknadsföring.

Eftersom vi spenderar mer och mer tid på Internet ställer detta höga krav på företagens digitala närvaro vilket gör digital varumärkesbyggande extra viktigt. Digital storytelling kan därför komma att bli en trend som vi kommer att se mer av då man noga måste tänka igenom hur man presenterar sig online. Vi har i alla tider berättat historier och spridit dem vidare men det som har förändrats är verktygen och sammanhangen. Vi sitter idag inte längre vid lägerelden och berättar historier om oss själva utan vi använder oss numera av Internet och sociala medier för att sprida dem vidare. Digital storytelling är därför ett effektivt verktyg så att företagen presenterar sig på ett tilltalande och överskådligt sätt.

Vilka tror du blir de hetaste marknadsföringstrenderna 2012? Skriv gärna nedan!

Inlagt av gästbloggare Louise Richardson.

Foto: Flickr.

Kommentarsfältet är stängt