Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

23 sep 2016

Bokmässan 2016

Böcker i mängder, färgglada montrar, ljud från mikrofoner som överröstar varandra – ett kreativt men ordnat kaos av människor som alla har något att säga och uttrycka.

Igår eftermiddag besökte vi Bokmässan – Nordens största kulturevenemang som lockar över 100 000 besökare varje år. Ett fantastiskt arrangemang där det finns oändligt mycket att titta och lyssna på. Några timmar är inte nog för att hinna med allt spännande, men vi hade i alla fall tid att besöka några av våra kunder som ställde ut på mässan.

Tre Stiftelser vid deras fina gröna monter

I monter E02:30 finns Tre Stiftelser. Tre Stiftelser driver tre äldreboenden i Göteborg med drivkraften att revolutionera äldreomsorgen, de äldre ska ha en meningsfull tillvaro sin sista tid i livet med fortsatta aktiviteter, trevlig miljör och goda måltider. De satsar dessutom på det senaste inom välfärdsteknik och utveckling. Med sitt goda renommé är det inte konstigt att det är långa köer till deras boenden. På Bokmässan berättar de mer om sitt salutogena ledarskap som ligger bakom framgången och det finns också möjlighet att köpa deras tre tidigare utgivna böcker inom ledarskap, miljö och mat. För att verkligen förstå hur det är att bli gammal och tung i kroppen använder de frekvent i deras utbildningar något som kallas för ”äldredräkten”. En dräkt med vikter som placeras på kroppens olika leder och gör att man på fem minuter blir 90 år gammal. Dessutom kan man också prova olika glasögon som simulerar vanliga synnedsättningar som gula fläcken osv.

Äldredräkten finns att prova i montern. Något som Birgitta passade på att göra när vi var där. Både skrämmande och fascinerade tyckte hon.

Birgitta i äldredräkten

En annan av våra kunder sedan långt tillbaka är Svenska Minnesförbundet med Idriz Zogaj i spetsen. Idriz är en rutinerad utställare på Bokmässan och flera år anordnade han t o m SM i Minne i en glasmonter i utställningshallen. I år befinner han sig i monter A02:10 där han under mässan alla fyra dagarna föreläser om minnestekniker och minnesträning. När vi var där lyssnade ett helt gäng intresserade skolungdomar på vad han hade att säga. Minnestekniker är ett utmärkt verktyg i just skolan, något som Idriz tycker bör vara ett naturligt inslag när det gäller inlärning osv. Idriz har ju faktiskt också lärt ut minnestekniker på Tre Stiftelsers äldreboende. Mental träning är något för var och en, gammal som ung och alla kan ha nytta av att förbättra den mentala styrkan.img_2489
Bokmässan är definitivt väl värd ett besök – ett bra tips är att ladda ner appen där man kan söka på alla utställare, få upp dem på en karta och även en vägbeskrivning hur man hittar dit.

Inlagt av: Ann-Sofie Johansson

Kommentarsfältet är stängt