Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

24 mar 2017

Brand in West


Igår deltog vi ännu en gång i det populära varumärkesseminariet Brand in West. Arrangörer var Solberg Kommunikation, som sitter i fantastiska lokaler med utsikt över Göta älv. Varumärkesutveckling stod i centrum med talare från LYNK & CO, som
berättade om hur man utmärker sig i den konservativa bilindustrin. Lindex, som förklarade hur våra hjärnor reagerar på reklam och slutligen Solberg, som berättade hur ”fett blev hett” och om varumärkestrenderna som man absolut inte vill missa. Det var med andra ord en inspirerande eftermiddag!

Först ut var Robert Odenjung, PR-rådgivare på Solberg. Robert talade om fettets varumärkesresa, från lättprodukterna på 80-talet till i dag, med förflyttningen från skamvrån till en hyllad råvara. Hur gick detta till kan man fråga sig? Med stor skicklighet och kunskap om att ge kunden vad hen vill ha, menade Robert. Det handlar om att göra sitt varumärke till talesperson i branschen, något som man lyckas med genom att förutspå trenderna i framtiden. Men även förmåga att utgå ifrån de mänskliga behoven och att underbygga känslor med fakta.

Nästa inspirerande talare var Andreas Kåreby, Brand Director på LYNK & CO. Andreas talade om hur man lyckas bygga ett nytt varumärke i en traditionsbunden bransch och detta genom ett helt nytt synsätt. LYNK & CO har berikat världen med ännu ett bilmärke, men det är inte bilen som är grejen. Det är varumärket, visionen och konceptet. Erbjudandet ska möta morgondagens behov snarare än dagens och fokus har varit att våga göra saker annorlunda; Don´t follow the evolution, be the revolution!  Det nya angreppssättet har bl a inneburit: Utgå från kunden och inte tvärtom,  d v s att utgå från sig själv och alla bilälskare. För tro det eller ej – alla gillar inte bilar. Målet är att förenkla bilägandet men också att göra detta billigare. Konceptet kallas för ”världens mest uppkopplade bil” och innebär att den ska vara förberedd för bilpooler där du som LYNK & CO 01-ägare kan låta andra ta del av bilen medan du exempelvis är på jobbet. Det hela sköts genom smarta applikationer i bilen och mobilen.

Näst på tur var en Solbergs varumärkesstrateger – Jenny Reinisch, som engagerat pratade om de största varumärkestrenderna just nu. Hon sammanfattade dessa enligt följande:

  • För att inte bara kommunicera torra fakta måste man veta vem man verkligen är. På djupet och i hjärtat.
  • För att skapa rätt känsla och vara relevant måste du känna din mottagare. What´s in it for them?
  • Vad kan vi lova våra kunder och dessutom faktiskt leva upp till? Det vi lovar måste vara äkta!

 

Sist men absolut inte minst, dagens sista talare – Therese Blom, CRM Business Developer på Lindex. Lindex har deltagit i Nordens första neuro­marketing­studie, som visar hur fysisk och digital reklam samverkar. Therese berättade om det mycket intressanta resultatet, som visar vilken kommunikation våra hjärnor svarar bäst på;

  • 1+1 = 3. Printmedia först och därefter digitalt gav klart bästa effekt. Tvärtom gav däremot ingen effekt utan skapade stor kognitiv stress hos mottagaren.
  • Resultatet visade även att printmedia bidrog till att vi fokuserade bättre samt att vi bättre mindes det vi exponerades för.
  • Print innebar dessutom större emotionellt engagemang.
  • Den digitala kommunikationen var väldigt mycket mer stressande och påverkade dessutom motivationen negativt.
  • Till sist – resultatet visade att motivationen är högre i smartphones, men också mycket mer stressande.

Detta var viktiga lärdomar för Lindex men också viktiga lärdomar för oss åhörare och för alla oss som arbetar med kommunikation. Utmaningen ligger i att försöka reducera den digitala stressen genom att exempelvis minska komplexiteten i kommunikationen och att integrera både gammelmedia och nymedia.

Tack Solberg för en inspirerande eftermiddag!

Kommentarsfältet är stängt