Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

20 Dec 2012

Den andra sidan av sociala medier

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=k_HhkPla1Sk’]

Sociala medier är ofta en självklar del av både privat och professionell marknadsföring; billigt, snabbt och med stor genomslagskraft. Tisdagens lynchmobb utanför Plusgymnasiet i Göteborg visar dock att denna typ av kommunikation har en baksida fylld av mobbing och kränkningar. En 17-årig flicka misstänkts ha spridit sexrykten och publicerat namn och bilder på ungdomar via kontot gbgsorroz på det sociala nätverket Instagram – information som spreds som en löpeld och fick hundratals ungdomar att förenas i upplopp och gymnasieskolor att hålla stängt.

Det som publiceras på nätet sprids i en rasande fart, en positiv aspekt när organisationer som Missing People söker efter frivilliga men lika med kaos när ungdomar uppmanar till aktioner som tisdagens. Att nå ut med ocensurerat material till en stor grupp är möjligt på kort tid. Genom sociala medier är det enkelt att engagera sig, kanske även i de frågor där man egentligen inte har något direkt intresse utan mest för att man kan.

Det talas om undervisning i etik och att vuxna ska ta sitt ansvar och genom att närvara på forum som Facebook, Twitter och Instagram, sätta sig in i dagens kommunikationsverktyg för att kunna förklara för unga att publicerad information finns tillgänglig under en lång tid och att ryktesspridning får en helt annan utbredning. Men! För det första är internet en värld som många vuxna inte har tillräckligt med kunskap om, för det andra är det inte självklart att man som heltidsarbetande förälder har tid att engagera sig på nätet och för det tredje måste man komma ihåg att det inte är barn som utför dessa handlingar utan äldre tonåringar som är fullt medvetna om (och uttråkade?) vilka effekter den här typen av aktioner får. Vill man få kontroll över näthatet måste detta börja i verkligheten och inte i den virtuella världen.

Film: YouTube

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt