Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

19 dec 2012

En god men censurerad jul

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=Cm6XytEWhUw’]

Den numera omdiskuterade filmsekvensen Tomteverkstaden som ingår i Kalle Ankas Jul har censurerats och väckt starka känslor mitt upp i julfirandet. Den svarta dockan som blir stämplad med ett OK, den blondlockiga dockan som säger ”mamma” och den kosackdansande gamla gubben har klippts bort. Disney menar att filmen från 1930 känns omodern och visar fördomsstereotyper som företaget inte vill uppmuntra. Om det nu är så att Tomteverkstaden har en rasistisk underton är det något underligt att åtgärder inte har vidtagits tidigare, mycket har ju hänt sedan 1930-talet.

Ämnet rasism har diskuterats i media sedan i höstas. Det började med Tintinförbud på bibliotek, fortsatte med kritik mot barnboken Lilla Hjärtat och året rundas nu alltså av med censur av traditionsenliga Kalle Ankas Jul. Men handlar det verkligen om rasism? Förmodligen inte, men ett globalt företag som Disney har inte råd att chansa. Bättre att förekomma än att förekommas brukar det ju heta. Även om censuren är på gränsen till absurd gör Disney ur ett ekonomiskt perspektiv helt rätt i att klippa bort de tre figurerna, det var väl egentligen bara en tidsfråga innan företaget skulle stöta på kritik (filmsekvensen visas ju trots allt i 40 länder). Dock kan man undra hur länge Snövit och de sju dvärgarna, heteroparet Lady och Lufsen och den inte allt för stora begåvningen Långben får vara med och fira jul.

Disney säger sig inte vilja förmedla en negativ stereotyp bild av hudfärg eller religion men samtidigt får man inte glömma bort att Tomteverkstaden är underhållning för barn och inte vuxna som lägger helt andra värderingar i hur saker och ting porträtteras. Trogna tittare som uttryckt sina åsikter på nätet tycker istället att Disney bör visa den mångfald som finns i samhället. Mångfald är väl en tillgång? Handlar det om att bekämpa rasism är nog de flesta medvetna om att det finns mer effektiva sätt att göra detta på än att klippa i en film, men klockan 15.00 – mitt i all julstress, är förmodligen denna diskussion som bortblåst. Huvudsaken är ju att man får fira jul tillsammans. Med Kalle Ankas vänner.

Video: YouTube

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt