Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

11 dec 2012

En miljard visningar för PSY

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=opOIYYkZbQk’]

Tidigare i höst tog vi upp 34-åriga fenomenet PSY och hans one hit wonder Gangnam Style. Många har dansat den karaktäristiska cowboydansen men själv dansar PSY raka vägen till banken. Park Jae-sang som han egentligen heter, cashar nämligen in över 50 miljoner kronor på sin sydkoreanska rap.

Men hur gick det här till? De flesta håller nog med om att PSY’s k-pop dänga inte är synonym med kvalitet men med en miljard visningar på YouTube slår han alla rekord (till och med Justin Bieber’s Baby). Kombinationen av textrader som hey sexy lady och en dans som alla kan apa efter har gjort Gangnam Style till en succé världen över. Videon spreds som en löpeld via sociala medier, Britney Spears lärde sig dansen på Ellen DeGeneres show, PSY gästade Madonnakonserter, skakade hand med Obama och är nu plötsligt med och kandiderar till titeln person of the year. Kanske är det så att det är lättare att ta till sig en dansande korean i solglasögon än att sätta sig in i situationen i Syrien? Ban-Ki Moon har ju hyllat Gangnam Style som en kraft för världsfreden.

Att PSY skulle lyckas följa upp Gangnam Style med ännu en hit känns inte troligt. Möjligtvis banar han väg för den sydkoreanska populärkulturen i västvärlden men i dagens konsumtionssamhälle tröttnar vi antagligen lika fort som vi lärde oss koreografin till årets låt 2012. Dock kan det konstateras att Andy Warhol visste vad han pratade om; in the future everybody will be world famous for fifteen minutes.

Video: YouTube

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt