Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

11 maj 2010

En överdimensionerad negerboll

På ett X2000 mellan Göteborg och Stockholm ropar en tågvärd glatt ut bistrons lockelser och avslutar med…………… och så finns det negerbollar också! Hoppsan! Många (?!) av resenärerna lär ha satt i halsen och ”ärendet” växte blixtsnabbt till otroliga dimensioner.

Sedan i torsdags när denna ”incident” inträffade har negerbollen valsat runt. T ex i  DN med 31 blogginlägg.  Och i Aftonbladet med 492 kommentarer.

Bl a signaturen MegaMamma kommenterar: ”vad jag vill ha sagt är att om man ska märka ord, så bör hela det svenska språket granskas. Ordet hora t ex, likväl som det finns andra ord som fetto, tjockröv, idiot, blatte, osv. Var tycker du själv gränsen går? Vilka är aj-aj? Människor reagerar olika, eller hur? ……….”

För min del har ordet negerboll ingått i vokabuläret sedan barnsben och jag har faktiskt aldrig grubblat över att det skulle vara nedvärderande. Och det är heller aldrig någon som har reagerat. Har du?

Men ärendet har definitivt varit på tapeten: Ur Wikipedia: ”Ett konditori i Sjöbo, som kallade bakverket ”negerboll”, anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO)………”.

SJ:s vice presschef kommenterar händelsen med att det var en ”rätt ung person och nog ett misstag”. Vidare får vi veta att det inte blir några konsekvenser för personen i fråga.
Det var väl i alla fall skönt att höra!

Se Metrobloggen ”Aurora”, som också funderar på användning av indianvinter, eskimåsväng, och lappskojs
Politiskt Inkorrekt med 135 kommentarer
Eller Medborgarperspektiv

Film: Youtube : Sunes sommar 
Inlagt av Birgitta Plyhm

Kommentarsfältet är stängt