Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 maj 2013

Evigt liv på nätet

Sociala Nätverk, Facebook, Nätverk, Anslutning
Gränsen för vad som är lämpligt att dela med sig av i sociala medier flyttas ständigt fram. Många uppdaterar gärna och ofta med allt från lättklädda outfits och salongsberusade helgaktiviteter till ultraljudsbilder och privata semesterfoton direkt från sandstranden. Nu har Googlechefen Eric Schmidt fått nog av exponeringen och går ut och varnar:

Ungdomssynder får evigt liv när de läggs ut via bilder och filmer på nätet. För första gången har vi nu en generation som tvingas växa upp med en fotografisk, digital dokumentation av det förflutna.

Och visst har Schmidt rätt, att glömma bort händelser när de väl har publicerats är svårt, ofta nästintill omöjligt i dagens digitala värld. Ingen har väl t.ex. glömt vinterns Instagramupplopp och dess konsekvenser. Spridningen av digitalt material går i en rasande fart och är sökbart under en lång period.

Kanske är det dags att stanna upp och fråga sig själv vem som egentligen kan vara intresserad av den där nästa statusuppdateringen och om den är lämplig för t.ex. kollegor och framtida arbetsgivare. Kanske bör man till och med fundera på vad det är man vill förmedla med sin statusuppdatering?

Eric Schmidts lösning på problemet är att Google har som policy att all sökinformation ska raderas efter ett år. Det låter ju fantastiskt! Att med ett enkelt tryck på tangentbordet kunna radera de digitala fotspåren som man inte längre vill kännas vid…

Artikeltips: Hur många likes får min nakenbild?

Foto: Pixabay

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt