Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

13 feb 2015

Fifty Shades of Grey

Skärmavbild 2015-02-13 kl. 09.14.39

Osund manipulering, misshandel, glorifiering av stalking, bondagesex och isolering. Feminister, den kristna gruppen American Family Association och huvudrollsinnehavaren Dakota Johnsons mamma (!) har öppet visat sitt missnöje mot filmen till succéboken Fifty Shades of Grey. Inte helt oväntat innehåller det erotiska dramat en hel del sexscener, dock inte mer uppseendeväckande än en vanlig Hollywoodfilm om man ska tro recensionerna. Och trots kritik beskrivs Fifty Shades of Grey som mer trovärdig än ännu en löjlig, romantisk komedi.

Under #50dollarsnot50shades har biobesökarna i USA uppmanats till bojkott och att istället spendera sina pengar på kvinnojourer och välgörenhet. I Sverige har skribenten (och BDSM-utövaren Zandra Hedlund) kritiserat filmen för att skildra en historia med våldtäkt, sexuellt utnyttjande, fysisk och psykisk misshandel.

När boken släpptes 2011 hyllades den i media, blev snabbt en kommersiell succé och överallt sågs alla från tonårstjejer till medelålders kvinnor (och en och annan man) förlora sig i collegestudenten Anastasias värld. Det råder inget tvivel om att E L James visste vad läsarna ville ha och hypen bakom filmen har länge varit enorm, inte minst i sociala medier.

Givetvis ska inte brott som våldtäkt och misshandel glorifieras. Men är det inte mycket annat inom filmens fantasivärld som handlar just om glorifiering? Av prostitution, krig, missbruk, kriminalitet osv… I Sverige har över 125 000 biljetter sålts inför premiären idag fredag den 13 februari, i Malaysia har filmen förbjudits och i Storbritannien gäller 18-års gräns… Nu återstår det att se vad recensenterna – och biobesökarna, ger för betyg.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=SfZWFDs0LxA’]

Film: YouTube

Inlagt av: Josephine Ferguson

Kommentarsfältet är stängt