Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

26 jan 2012

Göteborg International Film Festival 2012

Imorgon börjar den 35:e filmfestivalen i Göteborg. Mellan den 27e januari och 7e februari kan du välja och vraka bland 429 filmer från 80 olika länder. Förutom nordisk film har man i år ett visst fokus på arabiskt, samt  kinesiska dokumentärer.

Göteborgs Filmfestival är numera den största i Norden och den är dessutom världens främsta när det gäller att visa nordisk film. Precis som tidigare år kommer Filmfestivalen att ha Dragon Awards galan som avslutning på festivalveckan där åtta nordiska filmer kommer att tävla om att få titeln ”Dragon Award Best Nordic Film” samt vinna en miljon kronor. Den svenska filmen Avalon, regisserad av Axel Petersén, är en av dessa åtta filmer som nominerats till tävlingen. Förra årets vinnare var filmen Apflickorna i regi av Lisa Aschan som också tog hem tre guldbaggar i årets Guldbaggegala inom kategorierna ”Bästa film”, ”Bästa manus” och ”Bästa ljud”. Stort grattis!

Filmfestivalen kommer som tidigare år erbjuda en blandning av korta och långa filmer samt en blandning av både spelfilmer och dokumentärer. Det är alltid nordisk film som står i fokus under filmfestivalveckan men detta år har festivalen även valt att lyfta fram arabiska filmer som är inspirerade av den arabiska våren.  Kinesiska dokumentärer som handlar om ett hårdnande och oförutsägbart klimat för yttrandefrihet i Kina är också speciellt för i år. Ett gemensamt tema för årets filmer under festivalveckan är hur förtryck och konflikter påverkar människors vardagsliv.

Är du intresserad av att veta mer om årets filmfestivalprogram? Här kan du ladda ner hela programmet i PDF.

Inlagt av gästbloggare Louise Richardson

Bild: Dragon Award

Kommentarsfältet är stängt