Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

22 dec 2009

Green Homes in Hopenhagen

Klimatmötet i Köpenhamn
När floppar ett klimatmöte? Hvergang! Ja, denna fyndiga rubrik prydde (den utmärkta) tidskriften Fokus förstasida redan några dagar  innan klimatkonferensen började i Köpenhamn. Ack, hur väl stämde inte detta med det verkliga resultatet två veckor senare.

De största bovarna i dramat verkade inte beredda till några eftergifter och tidigare i veckan pratades också om brist på ledarskap, samt att viktiga aktörer i näringslivet lyste med sin frånvaro.

Desto roligare är det då att kunna berätta om ett seminarium med rubriken Smart Green Home 09, som ägde rum i Köpenhamn den 8 december och som ur ett mångfaldigt perspektiv belyste de gröna hemmens  nuläge och framtid. Begreppet Green Homes fick en ny innebörd, en smart sådan.

Ett åttiotal deltagare från bl a Singapore, USA, Tyskland, Holland, Norge, Danmark och Sverige hade samlats för att bl a dela med sig av kunskaper och erfarenheter inom just Green Homes på praktisk och teknisk nivå. Samtidigt påvisade man även möjligheten till 30% lägre elräkningar.

Men vi fick också höra om intressant och innovativ stadsplanering i Singapore, fakta och ambitioner hos dansk vindkraft (som inom relativt snar framtid kommer att stå för 50% av landets energiförsörjning, jämfört med dagens 23%). En dansk arkitektbyrå visade ett vinnande koncept på intelligent och användarvänligt boende med spännande och annorlunda lösningar och Göteborg Energi presenterade en case study med smarta mätare som provas på bred basis.

Det var första gången seminariet Smart Green Home  arrangerades, men det finns redan planer på fortsatta aktiviteter – förhoppningsvis nästa gång i Sverige.

Även om konferensen bara relaterade till en liten bråkdel av alla de ämnen och problemställningar, som var aktuella under klimatmötet i Köpenhamn känns det ändå bra för oss som var där att vara delaktiga i något som upplevdes som konstruktivt och relativt gripbart.

Info om United Nations Climate Change Conference Dec 7 – Dec 18 2009.
Copenhagen = Hopenhagen
Från Hopenhagen till Brokenhagen
Green Wave Reality var en av talarna/arrangörerna.

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt