Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

15 feb 2017

Hallå där! Kajsa Asp Jonson

Kajsa Asp Jonson. Fotograf: Anna Sigvardsson. 

Hallå där! Kajsa Asp Jonson, författare, journalist, dietist och hälsoinspiratör

Kajsa Asp Jonson är sannerligen en intressant person med många strängar på sin lyra – legitimerad dietist, inspirerande föreläsare, hälsoinspiratör, journalist och författare med spetskompetens inom mat, hälsa och medicin, samt med helhetssyn på fysisk och mental prestation. Hon driver själv sedan 2005 företaget Mersmak kommunikation och kom 2012 ut med sin första bok – Mersmak för livet. I augusti 2016 lanserades hennes senaste bok – Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv. Vi träffade Kajsa en tidig och härligt frostig morgon på Café Brogyllen i centrala Göteborg för att prata om hälsa, kost och skrivande. 

Hur kommer det sig att du blivit så intresserad av just kost och hälsa?
Jag har hela mitt liv varit nyfiken på vad som händer i kroppen när man äter. Jag minns från min barndom att något från kostcirkelns alla delar alltid skulle finnas med på tallriken. Min pappa var docent och forskare inom livsmedelskemi med fokus på fibrer och senare även professor i näringslära. Min mamma i sin tur var tandläkare och det fanns ytterst få godissorter som fick hennes godkännande. Min uppväxt var nog lite väl fiberrik och sockerfri, men idag är jag tacksam över att jag fick med mig sunda matvanor som en naturlig del av vardagen.

Vad är enligt din åsikt ett hälsosamt liv och bra kost i vardagen?
Jag skulle säga att bra mat för mig är mycket grönsaker, frukt och bär men att ingenting är förbjudet. Jag vill få människor att sluta ha dåligt samvete, hitta tillbaka till matglädjen och låta det bli en självklarhet att sköta om sin hälsa – för att man vill det och tycker det känns bra, inte för att man ”måste”. Jag tycker inte man ska vara extrem, följa en diet eller ta bort allt man gillar. Man bör tänka på att vara uthållig och långsiktig. Ät lagom mycket och av bra grejer, så löser det sig. Man får en sundare kropp, mera gjort och tid över till annat.

Just tiden är ju ofta något som kan ställa till det för många i vardagen och som gör att man inte alltid orkar prioritera sin hälsa. Hur ser du på det? Har du något tips att dela med dig av hur man kan tänka?
Som mamma till två aktiva söner vet jag precis hur svårt det kan vara att få vardagen att gå ihop. Så när det gäller att skapa hälsosamma vanor är tidsaspekten naturligtvis väldigt viktig då det alltid är fullt upp hemma. Vardagen måste därför vara funktionell och kvällsmaten måndag – torsdag är oftast väldigt snabblagad. Jag lagar därför gärna god och nyttig snabblagad mat med fräscha råvaror som fungerar för hela familjen. Men tid att sköta min egen hälsa måste prioriteras för att jag ska må bra, trivas och orka med alla måsten. För mig är detta inte det minsta svårt att motivera.

Du driver nu företaget Mersmak Kommunikation där du har uppdrag med allt från rådgivning till livsmedelsproducenter, till olika sorters textproduktion men även föreläsningar och personlig rådgivning.  Hur ser din bakgrund ut?
Jag tog min dietistexamen vid Göteborgs Universitet 1994 och har sedan dess fått en bred erfarenhet av kostbehandling inom sjukvården, samt som kost- och motionsexpert hos ViktVäktarna. Jag var svenska ViktVäktarnas första dietist, och arbetade där under åtta år. Jag har även arbetat som produktspecialist på ett läkemedelsföretag, vidareutbildat mig inom idrottsnutrition och har sedan 2007 uppdraget att vara Dietisternas riksförbunds informatör.

Men hur kom det sig att du började skriva?
Jag har alltid gillat att skriva och skrev ofta dagbok när jag var yngre. Min formella journalistutbildning gick jag på Poppius journalistskola. När jag jobbar som journalist och skribent inom mat och hälsa får jag kombinera alla de områden som jag tycker är intressanta och roliga.

Du har hittills gett ut två böcker, ”Mersmak för livet” och Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv”. Kan du berätta lite kort om dessa böcker?
I böckerna beskriver jag komplicerade samband på ett enkelt sätt – givetvis baserade på aktuell forskning. För det häftiga är att allting hänger ihop; dina matvanor påverkar din sömn, din träning och din förmåga att hantera stress – och vice versa. Små förändringar i vardagen kan ge stora resultat. I böckerna vill jag berätta om sambanden och bidra till mer kunskap och förståelse för vad kroppen behöver – och varför.

Hur ser framtiden ut? Har du planer på en ny bok snart?
Absolut – just nu funderar jag på en idé om en kokbok för aktiva ungdomar. Inom det området tror jag det finns mycket intressant att hämta och det saknas kunskap och inspiration för målgruppen – och för deras föräldrar.

Under hösten 2016 har allmänheten kunnat nominera de personer som gjort en insats för folkhälsan under året. Du är en av sex finalister som valts ut bland de som nominerats till 1,6- miljonerklubbens Hälsopris i klassen Årets Matprofil. Stort Grattis! Hur känns det?
Självklart känns det fantastiskt kul att vara nominerad – konkurrensen är stenhård och de jag tävlat mot är tevekändisar och väldigt starka profiler i matsverige. Särskilt roligt och hedrande är det ju att allmänheten har röstat.

Som avslutning – Skulle du vilja ge något råd?
Hälsosamma matvanor innebär för många ett fokus på att undvika, utesluta och ta bort – det är enligt mig helt fel tänk, och det gör livet väldigt krångligt. Om man istället lär sig mer om vad kroppen och hjärnan behöver för att fungera på bästa sätt och hålla längre – då blir det inte svårt att motivera sig till bra vanor som bidrar till hållbar hälsa. Om man i första hand ser till att ge kroppen vad den behöver för att må bra, finns det även utrymme för att njuta av ett glas vin eller något sött ibland.

Och så måste vi ju få veta vad du själv gillar bäst vad gäller mat?
Torskrygg är en favorit, men jag gillar det mesta, bara det finns mycket goda grönsaker med.
Äter gärna fisk och skaldjur av alla sorter.

Annars är nog frukosten mitt favoritmål: yoghurt, frukt, bär och lite valnötter eller cashewnötter, gärna en skiva fullkornsbröd, kanske ett ägg. Och en stor kopp kaffe, gärna starkt och med mjölk i.

………………………………………………………………………………………………………..

Läs mer om Kajsa på hennes webbplats och om Mersmak Kommunikation på Facebook, Instagram och Twitter. Aftonbladet har skrivit om Kajsas nya bok Hjärna. Hjärta. Mage. 

Vill du beställa någon av böckerna direkt, maila till info@kajsaasp.se. Går även att beställa på Bokus och Adlibris. 

Inlagt av: Sofia Ahlbertz

Kommentarsfältet är stängt