Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

7 jan 2013

Henifiera, nomofobi och conversesjukan

Varje år publicerar Svenska Språkrådet en lista över nya ord som tillkommit eller etablerat sig i svenskan under det gångna året.

I år rymmer denna lista 35 ord, varav många har förekommit i debatter som ägt rum under året. Några exempel är orden ”henifiera”, ”tårtgate” samt ”över- och underklass safari”.

Henifiera, att byta ut han eller hon mot det könsneutrala pronomenet ”hen”, är ett ord som på kort tid etablerat sig i det svenska språket. Tårtgate myntades när kulturministern skar en bit i en tårta föreställande en naken svart kvinna och Över- och Underklass safari kommer från den omtalade safarin till Solsidan.

Några andra ord som tagits upp på nyordslistan: Ogooglebar betecknar sådant som inte går att hitta på webben med en sökmotor. Conversesjukan är en ny beteckning för en uppsättning hälsoproblem som kan orsakas av tygskor med platta sulor, såsom Converse. Nomofobi är också ett ord som börjat användas mer och mer för att beskriva en fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig på nätet via mobiltelefonen.

Nyord bildas också ofta i anslutning till aktuella händelser eller nya fenomen. Några exempel på detta är den ekonomiska krisen i Europa som gav upphov till ord som eurobävning (att eurosamarbetet skakar i grunden) och grexit (greklands eventuella utträde ur EU).

En annan intressant och språklig trend som Språkrådet noterat är att digitala aktiviteter blivit så vanliga att vi numera markerar när något sker i ”verkliga” livet. Numera handlar vi exempelvis ”en fysisk skiva” i en ”fysisk butik” när vi inte handlar på nätet utan i en vanlig butik.

Här kan du se hela nyordslistan!

Inlagt av Louise

Bild: Converse

Kommentarsfältet är stängt