Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 mar 2011

Kate Moss röker för friheten

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=3CARCrPxxjI’]

Härom veckan var det No smoking day i England, då passade Kate Moss på att göra tonårsuppror och gå på catwalken i Paris med en cigg i handen. Varför undrar jag? Rökning är ju inte särskilt fashion längre och det symboliserar inte heller den världsvana, frihet och konstnärlighet som det gjorde på 50-talet (då man fortfarande var relativt ovetande om skadorna).

Jag har fått intrycket att vi röker allt mindre men tydligen har trenden vänt, framförallt hos unga. Och visst är det lätt att skylla på media där rökning ofta glorifieras, som t ex nu hos de stora modehusen. Ungdomar tar ofta efter sina förebilder och som alltid är det som verkar farligt coolt…

Mest besviken blir jag när jag hör P1 Stils Susanne Ljungs uttalande angående Louis Vuitton visningen: ”Heja Kate, bolma på! När blev mode moralens högborg?” Nej, mode ska inte ha något med moral att göra men allvarligt talat så är det varken särskilt coolt, sexigt, fashion, nytänkande osv med en cigg i Kates hand (det ser vi väl varje dag i skvallerpressen?).

Visningen för Louis Vuitton skulle tydligen vara en show för friheten, för kvinnans rätt att leva som hon vill. Jaja tänker jag, de som känner frihet när de röker ska nog fortsätta med det för de sista åren i en rökares liv brukar ju inte innehålla så mycket av den varan. Som en vän uttryckte det: ”Som vuxen vardagsrökare känner jag mig allt annat än cool, jag känner mig mer som white trash och vill helst inte att någon ska se mig när jag röker!”

I USA är rökning inte alls lika vanligt som i Sverige och enligt flera undersökningar är de som röker lågutbildade, arbetslösa människor som ofta har har någon form av psykiatriska problem. Detta kan möjligtvis vara motsatsen till Louis Vuittons målgrupp eller är detta också mode? Inte vet jag men rökning verkar helt enkelt för coolt för mig.

Här sniffar Kate Moss kokain
Så hårt åldrar rökningen dig
Kanske får ändå Kates rökning motsatt effekt

Film: Youtube

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt