Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

18 jun 2013

Kidnappad identitet

Kidnappad identitet

Kidnappad identitet

Min mailadress blev kapad. Jag kände mig naken. Känslor som när jag tidigare blivit av med nycklar, plånbok eller när vi hade inbrott på semestern. Inte särskilt trevligt alltså.

Jag hade registrerat en ny mailadress (den tredje, livet som konsult..) och gav mig ut på en långresa. Aningens ouppmärksam har jag alltså tryckt på en av alla dessa bekräftelser om att jag är jag och angivit lösenord, igen. Det är så här jag tror att det gick till, för häromdagen fick jag ett nytt mail från Google+ teamet, som berättade att de satt mail i karantän för att de inte var säkra och kunde jag bara ange mina lösenord för de resterande två kontona så skulle de kontrolleras och släppas fria. Lite mer uppmärksam nu (!) läste jag avsändaradressen och den gick till en konstig adress, dvs jag tryckte på avsändaradressen som såg ut att vara Google+ och då så jag att det var en annan. Så numera är jag polis på nätet, allt rapporteras och allt flaggas.

Men jag vill berätta om upplevelsen den dagen som började med att 07.45 ringer en affärsbekant och säger, var är du? Ja, jag är i Stockholm. Jaha, så då är du inte i Edinburgh och har blivit rånad på din handväska då? Nej. Okej, då är din mail kapad, lycka till!

Så lite på distans, inte framför min skärm, men utrustad med en padda och mobil, skulle jag alltså reda upp detta. Tacksam för en it-teknisk bror som blev min remote central. Byta lösenord på ALLT, stänga ner den nya mailadressen, tänka igenom vad det kan ha för konsekvenser – men framförallt, svara i telefonen. Min mobil gick varm hela den fredagen. Jag tror att det kanske var 40 personer som ringde mig och nästan alla klagade över att det hela tiden var upptaget..

Med tanke på att jag har en ganska diger adressbok, med folk högt och lågt så kände jag mig ganska generad över vad alla skulle tänka om att det kom ett mail från mig som bad om GBP 1,313 till ett bankkonto inom 20 minuter för det var enda sättet för mig att komma hem från Edinburgh..

Men, det kan jag säga – jag har lärt mig mycket om de där som finns i min adressbok. De flesta som ringde var oroade antingen över att det var sant – för de hade bara läst de två första meningarna om att jag var i knipa – eller för att berätta att jag var kapad. Jag vet inte om jag är gladast för att de högsta beslutsfattarna på några av våra stora företag ringde eller om det är pensionären i min bostadsrättsförening som jag hjälpt i gång med Facebook som när jag svarade bara sa; Hej, det är KG och jag hade ingen aning om vem han var först. Sedan fick jag en ganska lång harang om hur farligt det är att vara uppkopplad…

Men jag märkte en könsskillnad i reaktionerna. Männen ringde och kvinnorna mailade (gör inte det, svara inte på mail av den sorten – det är det de vill). Fler män frågade om jag behövde hjälp, fler kvinnor svarade; Du har nog skickat det här till fel person. Och då var det flest affärsbekanta som hörde av sig. Jag hade hunnit tänka på att använda Facebook och Twitter som anslagstavla och berätta att jag var kapad, så mina närmaste vänner visste att jag var i Stockholm, visserligen i knipa, men att det inte handlade om min handväskan utan  min mailadress.

I dag känner jag att jag lärt mig en massa, och kanske klätt på mig lite extra, dvs vaksamhet. Jag var nog ganska uppmärksam tidigare också, öppnade aldrig några länkar med de glada tillrop som med ojämna mellanrum flyter runt; Kolla vilka roliga kort på dig! eller du har vunnit en iPad3 eller så. Men jag har också lärt mig att de som jag normalt sett kommunicerar med tycker att jag har ett bättre språk än en Google translate, jag har en annan attityd än att maila och be om pengar och jag är respekterad. Det bästa jag har lärt mig är vilka som är mer än affärsbekanta, framförallt min tidigare medarbetare som sms:ade och sa om detta är sant hyr jag ett flygplan och kommer och hämtar Dig!

Kaj Pollack: Allt som händer, händer för att Du ska lära Dig något.

Här kan du läsa om Qviberg som också fick sin mail kapad på ett liknande sätt, vad du kan göra om du har fått din mail kapad (Outlook och Gmail) samt hur du kan skydda din mail så att obehöriga inte kan komma åt den! För dig som fått din identitet stulen finns det också en Facebookgrupp du kan gå med i.

Inlagt av gästbloggare Lena Göthberg

Bild: Flickr

Kommentarsfältet är stängt