Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

11 jan 2013

Lär dig konsten att tala inför publik

Konsten att tala

Är du en av dem som blir nervös av bara tanken att tala inför publik? Eller kanske älskar du att stå i rampljuset men tycker det är svårt att minnas det du har planerat att säga?

Hur det än är mår de flesta bra av att öva på att tala inför publik för när man kanske minst anar är det dags. Oavsett om du ombeds hålla ett föredrag eller tal på jobbet, födelsedagsfesten eller bröllopet kan det vara bra att ha ett hum om hur du lägger upp ett bra tal, hur du lär dig att minnas det och hur du sedan framför det.

Vi rekommenderar Gösta Palmqvists kurs ”tala inför grupp” som vi själva testat. Under en dag får du användbara verktyg, tips och idéer samt övning i att tala inför grupp. Gruppen består av högst 10 deltagare och du får under dagen öva på diverse olika tal. Med i bagaget får du ökat självförtroendet och känner dig tryggare i att hålla presentationer.

Ett av de tips vi fick skulle hjälpa oss att bättre minnas det vi planerat att säga – en s.k. ”minnesstapel”. Denna teknik innebär att man staplar bilder på varandra för att minnas det vi vill få ut. Bilderna kan gärna vara groteska och överdrivna till färg och form. För att de ska bilda ett sammanhang ska de hänga, ligga, tryckas ihop, kroka i eller på något annat sätt sitta ihop. Nedan ser du ett exempel på en minnesstapel som du kan använda för att inte missa något när du gör en presentation av dig själv. Läs den nedifrån och upp.

Gösta har regelbundna talövningar. Nästa tillfälle är i Göteborg den 31:a januari. Läs gärna mer på hans hemsida www.inlar.se eller maila honom på gosta@inlar.se!

Kommentarsfältet är stängt