Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

3 okt 2011

LinkedIn – en framtida direktlänk mellan arbetsgivare och arbetssökande?

Det sociala nätverket LinkedIn satsar nu på den svenska marknaden. Bolagets mål är att bli en direktlänk mellan arbetsgivare och arbetssökande. Ännu så länge domineras marknaden för platsannonsering av morgonpressen men det finns stor potential för LinkedIn att bli en effektiv kanal för företagen i deras rekryteringsarbete. För att realisera den slumrade potentialen har ett nytt kontor öppnats i Stockholm.

För företag
Det finns en del saker man bör tänka igenom innan man startar en rekryteringsprocess i sociala medier. Martin Kindegren, marknadschef på företaget Social Media Rekrytering, poängterar att det är extremt viktigt att kandidatanpassa arbetet då det är företaget som är inne på den potentiella kundens privata plattform.

– Ni bör även fundera över syftet med ert rekryteringsarbete när ni väljer kanal. LinkedIn och Facebook är två skilda sociala nätverk som används olika av dess användare. Exempelvis används LinkedIn främst av rekryterare för att själva söka sig till kandidaten medan vi kan se på Facebook att det är kandidaten själv som söker sig till företaget och företagets lediga tjänster, berättar Martin.

Ditt företag bör därför ha en klar strategi med tydliga mål innan ni ger er ut i sociala medier för att rekrytera. Ett ogenomtänkt agerande kan leda till att företaget uppfattas negativt och attraherar helt andra kandidater än vad som är tänkt. Nedan följer Martins tips på saker som kan underlätta ditt rekryteringsarbete i sociala medier:

1. Skapa en landningssida som förklarar värdet för en potentiell kandidat om varför han eller hon ska följa just ditt företag samt vilka värden denne får ta del av. Lediga jobb, information, nyheter och tävlingar är exempel på vad som kan finnas med på sidan.

2. Skapa en separat jobbflik med lediga jobb där kandidaten själv kan gå in och söka de lediga tjänsterna men även sprida och tipsa om dessa i sina egna nätverk.

3. Lyft fram företagets medarbetare och berätta om olika ”success stories”. Ingen beskriver ett företag så bra som medarbetarna. Glöm heller inte att lägga upp bilder och filmer då en bild säger mer än 1000 ord!

4. Mät resultaten av ditt företags närvaro i sociala medier. Hur många har läst vår annons? Hur många ansökningar har vi mottagit? Vad kostar varje ansökan?

För dig som är arbetssökande
En undersökning gjord av chefsorganisationen Ledarna visar att varannan högt uppsatt chef googlar potentiella medarbetare i en rekryteringsprocess (Här kan du läsa artikeln). Det kan därför vara bra om du är en aktiv arbetssökande att ha en profilsida i LinkedIn. Internet blir ju ett allt viktigare sätt att ta sig vidare i karriären.

Dessutom har du som har en välformulerad profilsida stor möjlighet att bli upptäckt av en arbetsgivare som är på jakt efter din kompetens. Detta för att en sådan sida ofta hamnar väldigt högt upp bland sökresultaten i Google.

Eftersom LinkedIn fungerar som ditt digitala CV rekommenderar Martin Kindegren att du laddar upp ditt profilfoto, skriver vad du tidigare arbetat med, eventuell utbildning samt andra meriter och specialiteter.

Vill du ha fler tips om hur du kan få jobb via LinkedIn och andra sociala medier? Kolla in nedan relevanta artiklar:

Internetworlds artikel ”Så får du jobbet via LinkedIn”.

DNs artilar ”Så utnyttjar du din profil på LinkedIn” och ”Felsteg på nätet kan bli ödesdigert” .

Metros artiklar ”Karriärspana effektivt på nätet” och ”Så fixar du nytt jobb – med hjälp av sociala medier”.

Om LinkedIn
LinkedIn är ett socialt nätverk där du som privatperson har möjlighet att skapa en professionell profil där du kan lägga upp ditt CV, betyg och andra meriter. Det är även ett bra forum för att hålla kontakt med dina vänner och kollegor. Är du dessutom jobbsökande är LinkedIn en utmärkt möjlighet att komma i kontakt med olika företag. LinkedIn är därför en enastående kanal för företag att finna nya kandidater i deras rekryteringsarbete.

LinkedIn idag
LinkedIn lanserades år 2003 och har idag cirka 120 miljoner användare världen över. Av dessa 120 miljoner användare är cirka 700 000 svenska och det nyöppnade kontoret i Stockholm är det femte i Europa. Än så länge är inte svenska företag särskilt aktiva på LinkedIn men det finns en stor outnyttjad potential då nätverket kan fungera som en effektiv kanal att finna nya kandidater till en ledig tjänst.

Inlagt av gästbloggare Louise Richardson

Foto: Flickr

Kommentarsfältet är stängt