Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

7 jun 2011

Ljuva 50-tal

Tycker du om 50-talsdesign? Då är du är inte ensam. Närmare 20 000 prylar ligger just nu ute på Tradera för den som söker på 50-talet.

Jag besökte nyligen en fin liten utställning i Kortedala i östra Göteborg som heter Två rum och kök. Det är helt enkelt en lägenhet på Adventsvägen 1 där 50-talet konserverats. Du tar dig dit med spårvagn nr 6, 7 eller 11, går av på hållplats Allhelgonakyrkan. Det är öppet helgfria söndagar, kl 12-15.

Det är slående hur snyggt allt är. Och genast börjar vi som är där skrocka och säga att ”allt kommer tillbaka”. Stringhyllor, porslin och mönster. Allt nyproduceras som aldrig förr. Stig Lindberg och Marianne Westman finns i fler hem idag än på 50-talet.

Men allt kommer ju inte tillbaka. Som tur är! Jag slår upp boken Nu ska vi läsa och konstaterar att detta är inte något som vi vill ha tillbaka. 50-talet var då. Nu är nu. Herrstrumpehållarna är jag också tveksam till även om asken är snygg.

I Kortedala låg också Tilgmans porslinsfabrik50-talet. Flera Tilgman-föremål finns till beskådan i lägenheten.

Går det att räkna ut vad som i framtiden kommer bli populärt från vår samtid? Vilka lärdomar kan vi dra som arbetar med kommunikation? Hur mycket bör man blicka bakåt för att gissa vad som blir rätt framåt?

Kolla in den här länken om du vill se 50-talsannonser som garanterat aldrig kommer att komma tillbaka. Eller den här två minuter långa reklamfilmen om choklad.

Men all reklam från 50-talet ska man inte att skratta åt. I en byrålåda i lägenheten i Kortedala hittade jag ett årskort till Liseberg från 1951. Där var man tidigt ute med personliga kundkort. Fast just det är kanske något som vi inte kommer vilja minnas från vår tid? Medlemskort i plast, pinkoder och nyhetsbrev i mängder… Hur som helst. Jag tycker Lisebergs årskort från 1951 är snyggare än årets.

Inlagt av gästbloggare David Björneloo
Foton: David Björneloo

Kommentarsfältet är stängt