Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

1 okt 2014

Maris bloggtips: Bestäm vem du är

Bli inte en skugga

Det är viktigt att lägga ner lite extra tid och kraft på att fundera över vilken roll du vill spela inom bloggvärlden. Att ta ställning till vem du vill vara och vem du INTE vill vara. Att helt enkelt vara klar över vad syftet med bloggen är. Annars blir du bara en skuggfigur bland alla miljontals bloggare. När du vet vem du vill vara vet du också vilket anslag och vilken röst du ska använda. Jobba igenom nedanstående punkter så kommer du att känna dig säker på vem du vill vara i bloggvärlden.

Titta på andra
Ett bra sätt att börja fundera är att titta på andra. Ta till exempel dina tre bloggfavoriter och skriv en lista över vad du verkligen gillar med var och en av dem. Fundera över hur du kan överföra det till din blogg.

Bland mina favoriter finns:
Peelitoff. Ger mig inspiration för livet som helhet. Bloggförfattaren skriver alltid utifrån egna erfarenheter och delar dem med mig på ett konkret sätt.
JennyMaria. En fotoblogg med mycket tänkvärda texter. Ger mig fotoinspiration, men också inspiration att tänka i nya banor.
Bucket List Publications. Handlar om resor och äventyr.

Tre saker jag verkligen gillar med mina favoriter:
1. De skriver om sådant som får mig att känna mig levande. Detaljer från vardagslivet. Jag känner igen mig.
2. De utmanar mig genom att berätta om olika projekt som de genomför och slutför. Jag blir peppad att inte ge upp själv.
3. De illustrerar med bra foton, ofta personliga.

Gilla det du skriver
Låt inte någon annan sätta agendan för vad du ska skriva. Att vara inspirerande är A och O för att lyckas. Och för att vara inspirerande måste du själv gilla ämnet du skriver om. En läsare känner om du skriver av lust eller för att du måste. Att gilla ämnet betyder också att du blir mer personlig, du har egna personliga referenspunkter som du kan använda i texterna. Min erfarenhet är att de texter som jag fått mest kommentarer på är de där jag varit personlig och bjudit på mig själv.

Vem är du INTE?
I bloggvärlden är det lika viktigt att bestämma vem du INTE vill vara, som att veta vem du är. När du vet vem du inte vill vara kan du lättare fokusera på vad du vill göra och pressen att vara överallt försvinner. Du kan helt enkelt göra det du gör riktigt, riktigt bra.

Vem du inte vill vara hänger också samman med vilket språk du vill använda och vilket du inte vill använda. Ska du skriva med slang? Ungdomsspråk? Korrekt språk? Vara lite pratig eller kort och koncis?

Hur mycket av ditt eller företagets liv vill du dela med dig av? Ska du till exempel ta upp problem eller bara vara positiv? Vad vill du inte berätta för omvärlden? Här är det viktigt att tänka att bloggen bara är en del av dig eller företaget. Du har ingen skyldighet att berätta allt.

Gör en lista över det som du INTE vill ska finnas i din blogg. Framgångsrika tidningar, tv-program och bloggar har listor över sådant de inte vill vara. Det hjälper till att hitta vem du vill vara.

Här hittar du fler tips (några av dem tar vi upp här på Plyhmbloggen i kommande bloggtips) om hur du blir en proffsbloggare.

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

 

 

Kommentarsfältet är stängt