Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

22 okt 2014

Maris bloggtips: Hitta idéer

Hitta idéer

Ibland tar idéerna slut och du sitter där och stirrar på en blank skärm och önskar att du skulle hitta en skattkista överfull med idéer. Här är några tips om vad du kan göra när du känner så:

Blogga om vissa ämnen regelbundet
Att blogga regelbundet, till exempel en gång i veckan, kring ett speciellt ämne gör det enklare att få ett kontinuerligt idéflöde. Du bevakar ämnet och planerar i förväg vad nästa inlägg ska handla om. På Plyhmbloggen har vi till exempel under en tid haft skrivtips varannan vecka och nu hittar du bloggtips här varannan vecka. Läsare kanske gillar överraskningar, men mest av allt tycker de om att veta vad de ska se fram emot när de besöker din blogg.

Gör en lista som inlägg
Det kan vara vilken typ av lista som helst. De bästa stunderna på jobbet, de bästa produkterna, de bästa kommentarerna, de bästa blogginläggen, en att-göra list, en önskelista över vad som helst (kanske den perfekta kunden, eller den perfekta dagen). En steg för steg guide skulle också kunna platsa i den här kategorin.

Dela med dig av en ”bakom scenen” händelse
Här handlar det om att dela med sig av något som man egentligen inte skulle dela med sig av. Någonting som visar att även du eller ditt företag har känslor, är sårbart eller har humor nog att skratta åt sig själv.

Till exempel hur något kan gå fel som sedan går rätt, hur det går till vid en fotografering av en produkt, hur du själv jobbar (ta en bild på en sida ur ditt anteckningsblock och kommentara den). Ge läsarna något att skratta åt eller känna igen sig i. Det älskar alla bloggläsare.

Fråga – Svar
Skriv när de fem vanligaste frågorna du brukar få och svara på dem.

Före – Efter
Ofta handlar detta om att göra om en persons stil, en så kallad make-over, men det är även möjligt att använda i andra sammanhang. Egentligen räcker det att ställa frågorna hur det var innan och hur det är nu, så kan idén appliceras på i stort sett allt.

Skriver du en personlig blogg kan det vara så enkelt att du fotar köket före och efter du städat och skriver en kort kommentar. Är du på jobbet kan det vara städning av skrivbordet. Säljer du en produkt kan det vara före och efter inköp. Samma för en tjänst.

Glöm bara inte att ta ett foto INNAN du börjar din ”makeover”!

Gå på upptäcktsfärd med kameran
Gör ett fotoreportage från kontoret. Det kan vara alla som jobbar där, foton av produkter, bokhyllor, och så vidare. Kan bli jättespännande och ger en inblick i din och företagets vardag. Skriver du en personlig blogg kan du göra samma sak men hemma, eller på promenad med hunden, eller när du lagar mat, eller…

Dela ett minne
Kan vara ett gammalt foto, en berättelse om hur det var för några år sedan, hur företaget startade eller hur du startade bloggen.

Positiva berättelser
Berätta om det mest positiva som hänt den senaste veckan. Ger läsaren en positiv känsla och stärker därmed ditt varumärke antingen det är ditt företag eller du själv som personlig bloggare.

Jobba själv
Fundera ut tre olika ämnen som du skulle kunna blogga om regelbundet.

Lista därefter fem olika saker du skulle kunna blogga om under varje ämne. Om du inte klarar det kanske ämnet inte är så bra. Återkommande inlägg ska vara ämnen som du känner mycket starkt för, som känns naturliga, så att du egentligen aldrig är utan idéer.

Här hittar du ännu fler idéer till blogginlägg.

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt