Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

15 okt 2014

Maris bloggtips: Planera bättre

Stenstrand

Att planera bloggen handlar om att planera din tid och att ta med bloggen i den tidsplaneringen.
Istället för att skriva några inlägg som bara är utfyllnad, spendera en timma och planera innehållet för den kommande månaden. Fundera ut vilka inlägg som ska vara de bästa varje vecka och vilka som tar längst tid att förbereda. Gör en plan som är bättre än förra månadens plan. Du sparar tid och energi och skapar inlägg med bättre kvalitet.

Gör en lista över dina prioriteringar
Var i ordningen kommer bloggen? Det är viktigt att veta eftersom det också styr hur mycket tid du kan lägga ner. Om den ligger som nummer två på din lista bör du ju använda mer tid än om den ligger som nummer fem. Egentligen spelar det ingen roll var den hamnar bara du fattar ett beslut om hur mycket tid du vill lägga ner och sedan fyller de timmarna med riktigt kvalitativt arbete. Även om du bara kan avsätta fem timmar i veckan till din blogg, gör de fem timmarna till de absolut bästa!

Börja inte arbeta med ett inlägg utan att du har en plan
Surfa inte på internet för att hitta en idé till ett inlägg. Sådana inlägg blir oftast ingenting annat än utfyllnad. Gör en lista över idéer till unika, egna inlägg och använd den.

Känn dig inte pressad av vad andra gör
Trender kommer och går. Så även inom bloggvärlden. Bara för att andra bloggare i din sfär bloggar om vissa saker behöver inte det betyda att det passar din blogg. Kom ihåg att tänka över de val du gör för din blogg. Basera inte dina val på det som är trendigt. Trendiga inlägg kan vara bortslösad tid som kan verka bra kortsiktigt, men inte ge dig något på lång sikt.

Bestäm hur mycket tid du ska avsätta
30 minuter brukar vara lagom för mig. Ibland 1 timma om inlägget är mer omfattande. När tiden är ute är tiden ute, jag sätter punkt och publicerar. Genom att fokusera enbart på inlägget under den här tiden lyckas jag jobba snabbt och effektivt.

Var kreativ
Om du till exempel har en extremt stressig vecka framför dig kan det vara bra att planera inlägg som bara tar 30 minuter att förbereda. Ofta blir man förvånad över hur många sådana idéer man kan ha. De här snabba och lätta inläggen kommer att hålla igång din blogg när du är som mest stressad, utan att läsarna märker av att du egentligen inte har tid för dem.

Blogga med kvalitet
Det är inte nödvändigt att blogga varje dag. Hellre färre gånger per vecka men med god kvalitet, än varje dag med usla inlägg. Skriv aldrig ett inlägg som börjar med ”Jag är ledsen att jag inte bloggat på ett tag….”. Be inte om ursäkt, det vill ingen läsa. Många har kanske inte ens märkt att du inte bloggat på några dagar och de som kollar din blogg ofta, de kollar igen. Försök inte bara bryta tystnaden, satsa på att skapa ett inlägg som är kreativt och läsvärt.

Anteckna
Se till att ha möjlighet att anteckna dina idéer när de dyker upp. Jag har alltid ett anteckningsblock i väskan, men det går lika bra att anteckna på telefonen.

Du behöver inte skriva långt
Ibland räcker det med ett foto och en kort bildtext. Det sparar mycket tid, framförallt om du redan har fotot. Några sådana fotoidéer är bra att ha på lager.

Övning ger färdighet
Ju fler inlägg du skriver, ju snabbare kommer du att bli. Du kommer att bli säker på hur du hittar idéer som funkar direkt, hur foton ska tas eller hittas och hur du jobbar snabbt. Allting går fortare om man har erfarenhet. Jobba, jobba, jobba.

Schemalägg inläggen
Ett sätt att spara tid är att skriva i förväg. Du planerar dina inlägg för en månad och skriver kanske fyra av dem vid ett tillfälle, sedan portionerar du ut dem under den kommande månaden. På så sätt kan du koncentrera dig på bloggskrivande under flera timmar och få ihop flera inlägg.

Här hittar du en annan bloggares syn på planering av bloggen.

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt