Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

29 okt 2014

Maris bloggtips: Satsa på bra foton

Satsa på foto2

Utan foto ingen blogg. Så tycker jag. Foto är lika viktigt som text och en blogg utan foto blir tråkig. Däremot behöver du inte ha dyr och exklusiv utrustning för att få bra foton. Vissa bloggare tar aldrig bilder själv, de köper eller lånar på nätet. Men om du gillar att fota går det lika bra med en kompaktkamera som med en systemkamera. Eller med din telefon. Många telefoner idag är lika bra kameror som en kompaktkamera. Själv har jag jobbat i många år med både text och foto och bara haft en kompaktkamera till hands. Det är inte tekniken som gör bilden, utan det ditt öga ser och återger.

Ta bättre bilder så här:

P
Om du inte är intresserad av kamerateknik, men ändå vill förbättra dina foton räcker det långt med att bara göra två enkla grepp: Sätt kameran på P och stäng av blixten. Då använder kameran det ljus som finns i rummet.

Gå närmare än du tror
Gå omkring lite när du ska fota så att du ser alla skrymslen och vrår i miljön. Om du rör dig kommer du också automatiskt närmare den du ska fota. När du fotar en person behöver du oftast vara närmare än vad du tror för att bilden ska bli bra.

Om du tar en bild med flera människor, som kanske gör något tillsammans, eller på en folksamling är det bra om du får ögonkontakt med någon. Ögon som tittar in i kameran förmedlar känslor.

Ta många bilder eller planera väl
Tar du många bilder har du också många att välja mellan. Du hittar alltid någon som är bra. Tar du färre bilder behöver du planera mer och redan innan fundera över vem, vad och hur du ska fota. När jag jobbade i Namibia som korrespondent hade jag en digitalkamera där minneskortet bara kunde lagra tolv bilder (ja, det var i digitalkamerans barndom :-)). Inför varje reportage fick jag ägna en god stund åt att planera mina foton.

Redigera
Ibland kan man tycka att skillnaden är liten mellan en redigerad bild och en bild som inte är redigerad, men genom att redigare kan du få fram en mer färgstark bild. Du kan också skapa en stämning genom att göra den mjukare eller lägga på en ton. I de flesta mjukvaror på datorn finns enklare redigeringsprogram som fungerar bra. Photoshop är dyrt och lite svårare att använda, men har oändliga möjligheter för att göra dina bilder mer spännande. Kan vara värt en investering i både programvara och tid för utbildning.

Testa med bakgrund
Oberoende av vad du fotar kan det vara bra med en enkel och ren bakgrund. Om du bara ställer föremålet någonstans blir ofta bakgrunden så rörig att det är svårt att få en klar bild av det du fotat. Har du ren bakgrund får du fram föremålet bättre.

Ska du ta ett personporträtt kan du ställa personen framför ett träd till exempel. Då får du en levande men lugn bakgrund. Ställ personen tätt intill trädet så att det är stammen som syns bakom.

Glöm inte det lilla
Ofta fotar vi allt det stora som händer runt oss, men glömmer det lilla. Det är roligt med foton från vardagslivet, även om det är en företagsblogg. Detaljer skapar personlighet i dina inlägg och ibland säger ett foto mer än tusen ord. Ofta är det de där små sakerna, de som vi inte förväntar oss, som gör en blogg rolig att läsa.

Var beredd
Ha alltid kameran med dig. Tänk att tillfället aldrig kommer tillbaka. Fota hellre för mycket än för lite.

Här hittar du fotobloggar som inspirerar!

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt