Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

25 sep 2013

Maris skrivtips: Jobba med detaljerna!

ÖvarvetPB

Detaljer har en magisk kraft. Det är bland annat med dem vi lockar läsare. För visst är vi intresserade av detaljer, de där små sakerna som kittlar lite extra. Med detaljerna kan du beskriva en personlighet, ett tillstånd (fattig- eller rikedom, stillhet eller stress), känslor, miljö och mycket mer.

I ett reportage i GP om en affärsman i Göteborg använde jag mig av detaljer för att beskriva affärsmannens personlighet. Så här blev början, lite förkortad:

”Vi sitter i konferensrummet på sjunde våningen. Takåsarna blänker rött under oss. Utsikten inspirerar. Luften och himlen lyfter tanken. Att blicka ut ger kraft.

Det märks. Jan Janssons ord studsar mot väggarna, mot fönstret. Halva meningar avlöser varandra. Fort, fort,… det är viktigt med traditionen…handel och sjöfart…vi måste bli ännu mer attraktiva…Chalmers groddföretag…jag har aldrig upplevt staden så vital som idag…vi har något att bygga på…självkänsla.

Plötsligt börjar det regna. Stora, blöta jättevattendroppar slår mot takåsarna, mot rutan, gör rännilar, lika strida som Jan Janssons ord.”

Så fortsatte artikeln i den stilen. Jag band ihop det han sa och hur han var med det jag såg runt omkring oss. Visst funkar det?

Viktigt att tänka på är att detaljerna ska fylla en funktion i texten. De ska ge läsaren något extra. Till exempel: Du befinner dig i ett fattigt område i världen. Det är kallt. Du beskriver fattigdomen genom de trasiga, kalla skor som den du pratar med bär.

Öva själv: Titta på bilden här i inlägget i en minut. Bestäm dig för vad som är viktigast i bilden. Beskriv med de detaljer du tycker ger något extra.

Vinnare i förra inläggets tävling blev Sara Larson som beskrev bilden så här fint: ”En liten flyktig vattenkrona tar sats upp ur hon. Oh, så vackert vatten kan vara!” Välkommen till en timmas personlig skrivarcoaching, Sara!Andra bra skrivtips hittar du i tidningen Skriva.

Läs mer i Skriv så det ryker, ett blogginlägg om tidningen Skriva.

Inlagt av: Mari Dahl

Bild: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt