Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

23 okt 2013

Maris skrivtips: Koka ihop!

IMG_4627 kopia,2

Det är mycket svårare att skriva en kort text än en lång. Jo, så är det. Men det är värt mödan. Texten blir mycket bättre. Om du jobbar med din text och kokar ihop den rejält kommer du att bli mer koncis och tydlig och oftast mer lättläst, eftersom du tagit bort en massa onödigt.

Olof Lagercrantz lär ha sagt att en skribent ska jobba så mycket med texten att den kokas ihop från en gryta på flera liter buljong till en enda liten buljongtärning. Först då, när essensen endast kvarstår, kan skribenten vara nöjd.

Det handlar om att stryka ord och meningar som inte fyller någon funktion. Börja med att ta bort superlativer, de sitter bara i vägen för läsaren. Stryk sedan bort småord som inte behövs. Därefter ger du dig på meningar eller hela stycken, kanske snyggt formulerade, men de passar inte just här. ”Kill your darlings”, brukar vi kalla det. Och vips har du en kortare och mer intressant text.

Någon som lyckats med detta är Alice Munro, årets nobelpristagare i litteratur. I hennes noveller har hon skalat bort alla onödiga ord och meningar. Istället låter hon läsaren tolka och läsa mellan raderna.
”Alice Munro är de förtätade meningarnas mästare. Med några få ord kan hon fånga en stor insikt och ibland ett helt liv.”, skriver Jacob Carlander i en recension på corren.se.

Läs några noveller av Alica Munro så ser du hur hon gör. Här kan du köpa ”Brinnande livet” som e-bok och här kan du beställa hennes böcker.

Öva själv: Skriv en text så som du brukar. Korta den till hälften genom att stryka onödiga ord och meningar. Visst blir det skillnad!?

Inlagt av: Mari Dahl

Foto: Mari Dahl

 

Kommentarsfältet är stängt