Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

20 nov 2013

Maris skrivtips: Kör slalom!

feb2012,Orsa,blandat 015,3Ibland läser jag texter som ögat flyger igenom. De är tydliga och klara och underhållande. Hur gör skribenten för att få det där flytet? Jo, det handlar om att hålla den röda tråden hela vägen fram till mål. Att hålla sig till ämnet, men ändå sväva ut litegrann så att texten blir spännande och ger något mer. Att skriva som om du körde slalom.

Slalomåkaren svänger fram och tillbaka, ibland lite vidare, ibland lite snävare, men kommer alltid tillbaka till banan. Precis som du i din text kan ta ut svängarna, men måste komma tillbaka till ämnet. Håller sig inte slalomåkaren till banan åker hen ur och är ute ur leken. Håller du dig inte till ämnet, tappar du läsare. Så enkelt är det.

Alla texter innehåller en början, ett mittparti och ett slut. Den röda tråden måste följa med hela vägen.
Så här: I början ligger du nära ditt ämne, koncentrerat, här finns inte utrymme för några utsvävningar. Tänk dig hur det ser ut vid starten av en slalomtävling, hur slalomåkaren exploderar och sätter rak fart mot första stolpen, det motsvarar din inledning. Sedan svänger hen, sväng efter sväng mot mål. Ibland lite längre svängar, ibland lite kortare. Så kan du göra med din text. Ta ut svängarna lite mer i mitten och fördjupa innehållet med till exempel fakta för att slutligen snäva in igen, göra några snabba svängar och gå i mål snyggt.

Öva själv:
● Fundera på vad du vill säga i din nästa text. Utifrån det – fundera på två utsvävningar, fördjupningar, du skulle kunna göra och behålla den röda tråden.
● Läs en längre artikel i en tidning och tänk på hur skribenten håller den röda tråden. Gör skribenten det bra? Om inte – fundera på hur du skulle gjort.

Tips för dig som är intresserad av hur du bygger upp akademiska texter. Titta in på Språkhjälpen.

Tips för dig som är intresserad av hur du bygger upp en argumenterande text. Titta in på Svenska123.

Inlagt av: Mari Dahl

Foto: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt