Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

8 nov 2013

Maris skrivtips: Låt tangenterna glöda!

MadagascarSolned

Vilket tycker du är bäst? Att ha en text att utgå från och jobba med? Eller att inte ha någon text alls? Självklart är det första alternativet det bästa. Men hur kommer du dit?

Ibland kallas det att flödesskriva. Att skriva så tangenterna glöder. Utan att tänka efter hur meningarna ska formuleras eller i vilken ordning informationen ska komma. Bara skriva! Rätt ut. Pang på! Utan att värdera texten. Det handlar om att släppa loss tankarna och mota bort prestationskraven.

Jag har stött på många skribenter, både av långa rapporter och avhandlingar och kortare verk som reportage och nyhetsbrev, som haft svårigheter att komma igång, att samla tankarna, att våga skriva utan att tänka på hur varje mening ska formuleras. Flödesskriv har varit mitt råd. När det finns en text att utgå ifrån löser sig resten av sig själv. :-)

På bara en kort stund hinner du långt med flödesskrivande. Du vinner en euforisk känsla av att du kan. Du får en text att jobba med. Du kommer vidare. Du kommer igång av bara farten. Och du slipper fundera över hur du ska formulera dig. När texten sedan finns där är det enkelt att jobba vidare och få den precis som du vill.

Öva själv: Skriv ner allt du tänker kring det du ska skriva om. Använd 15 minuter till detta. Skriv allt som kommer upp i ditt huvud. Värdera inte, bara skriv. Därefter jobbar du med texten; flyttar information, stryker, lägger till, formulerar om. Jobba i cirka 15 minuter. Läs din text och förvånas över resultatet!

Till dig som vill skriva lite varje dag: Här hittar du en app som kan sätta igång ditt skrivande.

Lästips för dig som är intresserad av förlagsvärlden: Nu ritas bokkartan om, menar Dag Örhlund i sin blogg.

Inlagt av: Mari Dahl

Bild: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt