Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

18 dec 2013

Maris skrivtips: Lyssna!

Man med lur kopia4

Det här inlägget skulle egentligen handlat om rytm. Att det är viktigt att fundera över vilken rytm en text har. Och att jobba med rytmen. Att till exempel fundera över vad som händer med en text om du bara skriver korta meningar. Eller bara långa.

På mina skrivarkurser brukar vi jobba mycket med detta. Vi prövar olika sätt att få fram rytm i texterna. Och får inspiration från att bland annat lyssna på musik. Men. Hur vet vi att det känns bra? Jo, vi lyssnar på vår egen text. Det betyder att vi läser texterna HÖGT .

Ingenting är bättre för en text än att få läsas ut högt. Därför blir mitt tips denna vecka att du alltid ska läsa dina texter högt för dig själv. Och lyssna noga. Då hör du både rytmen och var texten är bra eller mindre bra.

Där du hakar upp dig kommer andra att haka upp sig. Där du flyter igenom texten kommer andra också att flyta igenom.

Du hör när du missat en punkt eller satt en för mycket. Du hör när texten behöver strykas eller fyllas på, om texten känns krystad eller rak och koncis. Och du hör om du fått fram det du vill. Det som är avsikten med din text.

Öva själv:

-Läs den text du jobbar med just nu högt för dig själv. Känn efter var den haltar och var den är bra. Jobba med texten och läs högt igen.

-Välj en artikel eller en sida i en bok och läs den högt. Lyssna och tänk efter var du tycker att skribenten skulle tänkt annorlunda för att texten skulle flyta bättre för dig.

För dig som vill att andra ska lyssna på dina texter och kanske vill bli bättre på att skriva tal: Du hittar mycket matnyttigt på www.talet.se.

Ett litet tips så här i juletid för dig som gillar julklappsrim: I rimstugan kan du både få hjälp att rimma och tillgång till massor av rim. Rimstugan utser även årets bästa rimmare. Bidrar du med ett rim är du automatiskt med i tävlingen. Heja!

Foto: Mari Dahl

Inlagt av: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt