Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

9 okt 2013

Maris skrivtips: Skippa startsträckan!

Beach closed2

Hur många gånger har du läst (eller skrivit :-) en text som börjar med en förklaring om var skribenten har varit och sedan beskriver till exempel vad en föreläsare sagt? Så här:

Igår var jag på en föreläsning om hajars påverkan på havsmiljön. Salen var fylld av folk och föreläsaren Anders Andersson var mycket intressant. Bland annat tog han upp hur farlig hajen egentligen är för badande i olika delar av världen och berättade att på många platser håller man utkik efter hajar och stänger av stränder när haj synts till nära stranden.

Lite torrt och tråkigt? Visst skulle du kunna göra texten mer levande?! Det är inte särskilt svårt. Inom skrivarvärlden pratar vi om att visa exemplet först och därefter fylla på med fakta och miljö. Tänk så här: Slopa startsträckan och börja med det mest spännande föreläsaren sa. Så här:

–I vissa delar av världen håller man utkik efter hajar. Syns de för nära stranden stängs stranden av för badande, berättar Anders Andersson, som föreläste om hajars påverkan på havsmiljön igår.
Salen var fylld av folk när Anders Andersson höll sitt intressanta föredrag.

Det här sättet att tänka kan du använda på vilken text som helst. Ta till exempel en rapport du ska skriva något kort om. Börja med ett av resultaten och bygg sedan på med vad det är för rapport. På så sätt fångar du och håller kvar läsaren.

Öva själv: Tänk dig att du ska skriva ett blogginlägg om vad du och dina kolleger diskuterade på lunchen idag. Fundera över vem som sa det allra intressantaste. Skriv en inledning med hjälp av det och fyll på med fakta och miljö.

Ett litet tips till dig som vill skriva bra – läs mycket och titta noga på hur andra skriver! Här hittar du en bokrecension om dagen som kan ge lite inspiration.

Mer om läsning – Språkrådet uppmanar: Läs så det syns!

För dig som funderar på att skriva mer. Och kanske ta betalt. Då är alldeles nya boken ”Skriv, sälj & bli lönsam” av Camilla Björkman värd en läsning.

Inlagt av: Mari Dahl

Bild: Mari Dahl

 

Kommentarsfältet är stängt