Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

29 aug 2013

Maris skrivtips: Väck känslor!

StoppskyltNahoon2

Idag startar vi tillsammans med Mari en serie med skrivtips på vår blogg.

Var fjortonde dag kommer Mari, som är bl a journalist och skrivarcoach att gästblogga med skrivtips för dig som vill bli bättre på att skriva. Du hittar de samlade tipsen under kategorin Skrivtips och en närmare presentation av Mari under fliken Gästbloggare.
……………………………………………………………………………………….

Den stora utmaningen för mig som skribent är att hitta och förmedla en bra historia. Att lyfta fram det som väcker andras intresse och känslor? Men, hur gör man det?

Alldeles i början av min karriär skulle jag skriva en artikel om landshövdingen. Intervjun blev konstig, landshövdingen var nedlåtande och arrogant och jag blev irriterad. Tillbaka på redaktionen öste jag ur mig min frustration och berättade hur det hade varit. Sen gick jag in på mitt rum och skrev. Det blev en snäll artikel om hur viktigt landshövdingens arbete var. Jag lät en kollega läsa. ”Dötråkig! Var är storyn du berättade vid fikat?” Ja, det var hans kommentar.

Jag skrev om och vi publicerade en helt annan artikel. En artikel som visade en sannare bild. Som väckte känslor. Det förändrade mitt skrivarliv.

Öva själv: Fundera en stund över din nästa skrivarutmaning. Det kanske är en rapport, ett nyhetsbrev eller ett mail. Vad skulle du välja att berätta för dina kollegor för att väcka deras känslor? Glädje, sorg, gapskratt, förundran, ilska… Berätta och se vilken reaktion du får. Där har du hittat din goda historia.

En liten utbildning i att skriva bättre hittar du hos Språkrådet. Klicka på Klarspråk så hittar du rätt.

Inlagt av: Mari Dahl

Bild: Mari Dahl

Kommentarsfältet är stängt