Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

10 nov 2011

När privat plötsligt blir offentligt

I DI Weekend kan man läsa om sociala medier och hur oförsiktiga uttalanden på Facebook får en blixtsnabb spridning som slutar med skandal. Vi har tidigare skrivit om att man bör vara försiktig med att uttala sig på nätet. Det du delar med dig av kan inom kort vara tillgängligt för obehöriga.

Det som anses privat blir plötsligt offentligt och i värsta fall slutar det med sparken, något som tre anställda på företaget Go Excellent fick erfara tidigare i år. Bortsett från denna mediacirkus kan man konstatera att Sverige faktiskt har klarat sig ganska bra från stora skandaler à la Anthony Wiener och George Allen. Kan förklaras med att högt uppsatta personer varken har tid eller koll på sociala medier!?

Däremot finns det stor risk att nästa generations chefer får passa sig, sociala medier har ju varit en naturlig del av deras liv i flera år. Niklas Nordström, PR-konsult på Prime misstänker att attityden gentemot sociala medier är en generationsfråga:

Det kan vara så att det förändras över tiden, att det är en generationsfråga. Det är mycket möjligt att vi är inne i en fas då man blir mycket mer tolerant i synen på vad man kan berätta.

Själv tror jag definitivt att förhållandet till t.ex. Facebook och Twitter är en generationsfråga. Ibland är det farligt att ta statusuppdateringarna på forum som Facebook på för stort allvar. Detta kan man se exempel på dagligen.

Några råd för dig som använder sociala medier:

Räkna med att ALLT du delar med dig av på nätet kan bli offentligt och slå tillbaka mot dig.
Har du gjort fel, stå för det.
Olämpliga bilder av dig kan publiceras av andra, att du själv inte publicerar allt på Facebook ger en falsk trygghet.
Juridiskt har företag all rätt att sparka anställda som kritiserar dem på sociala medier.
Tänk på att människor älskar skandaler!

Foto: Flickr

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt