Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

20 maj 2011

Nudie Jeans om varumärken och piratkopior

– Hur gammal är du? undrade en av åhörarna på gårdagens varumärkesseminarium.
– 37! svarade
Joakim Levin, grundare av jeansmärket Nudie som startades för tio år sedan.
– Tio år och 380 miljoner i omsättning. Det var inte dåligt!

Gårdagens seminarium fokuserade på varumärken och anordnades av Advokatfirman Glimstedt och Revisionsbyrån BDO. Som gäst hade Joakim Levin från Nudie Jeans bjudits in. En perfekt blandning av olika kompetensområden där teori blandades med exempel från verkligheten.

Jag har alltid varit ett stort Nudie-fan, både vad gäller design och varumärke. Att höra Joakim berätta om hur man bygger upp ett ansvarstagande företag, kommersialiserar ett genuint hantverk, löser problem med kinesisk piratkopiering och marknadsför sig utan reklambyrå var otroligt intressant. Joakim är rolig, naturlig och framför allt duktig på det han gör; bland annat har  Nudie och Glimstedt tillsammans byggt upp jeansföretagets globala varumärkesskydd.

Advokaterna Catharina Bratts och Håkan Sjöströms redovisning av hur varumärkesskyddet byggts upp var verkligen intressant och visar också att Nudie varit beredda att satsa på sitt legala varumärkesskydd genom en mix av registrering, förvärv, rättsliga processer och olika avtalslösningar i hela världen. Med andra ord, Nudie verkar var ett professionellt företag i alla avseenden.

Vidare berördes värderingen av varumärket – slutsatsen av det för Nudies del är att det återstår att se då varumärkesinvesteringen inte kan utläsas av bokföringen.

Kvällen avslutades på Göteborgs Auktionsverk där produkter från Nudie såldes till högstbjudande. Då företaget sedan lanseringen har samarbetat med Amnesty gick pengarna oavkortat till denna organisation. Ett bra initiativ! Dels att kombinera ett seminarium med något annorlunda och dessutom att göra nytta. Fler seminarier av detta slag!

Läs historien om Nudie och Maria Erixon.

Så löstes giftkris hos Nudie.

Nudie har en riktigt bra blogg för oss som älskar jeans (och musik + mycket annat!).

Foto: Josephine – Joakim Levin i Nudie!, Flickr

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt