Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

25 sep 2014

Ny skandalapp kränker unga

SecretIngen har väl glömt Instagram-upploppen i Göteborg 2012 där tjejer och killar hängdes ut under tagen ”gbgsorroz” (orroz betyder hora)? Kontot fick över 6000 följare och till slut uppmanade en Facebookgrupp till ”krig” mot upphovsmännen bakom kontot vilket resulterade i tumult utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Det hela slutade med att två tonårstjejer dömdes till grovt förtal.

Sedan en tid tillbaka har nu appen Secret blivit populär bland gymnasieungdomar. På Secret kan folk anonymt dela med sig av texter och bilder (ofta med sexuell anspelning) av sina vänner via Facebook. Tanken från skaparen bakom appen var att användarna skulle få reda på vad ens vänner verkligen tycker och känner men ännu en gång har den här typen av sociala forum resulterat i nätmobbing. Anonymiteten missbrukas gärna i den digitala världen och nu är trakasserierna i full gång; mobbing, kränkning, förtal…

När det gäller riktiga tankar och känslor verkar det betydligt svårare att dela med sig. Det är lätt att sprida rykten och lögner när det inte går att se vem det är som skickat informationen. Trots flertalet anmälningar gällande förtal och ofredande är användarna medvetna om att det är relativt svårt att lösa den här typen av brott och därför fortsätter delandet på skandalappen.

Secret har förbjudits i Brasilien.

Foto: Secret

Inlagt av: Josephine Ferguson

Kommentarsfältet är stängt