Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

12 jan 2016

Nya ord 2015 – från avinvestera till ögonkramp

game-768514_1280Precis innan nyår släpptes nyordslistan – Språkrådets och Språktidningens årliga sammanfattning av nya ord under året. En alltid lika intressant lista, som speglar  tiden vi lever i – en komprimerad årskrönika helt enkelt. På DN.se kan man testa hur bra koll man har på de nya orden.

Med engelska som ett naturligt inslag i vår vardag är det inte så konstigt att svengelska ord kommer in på listan – exempelvis dumpstra (söka efter och använda sådant som andra slängt), svajpa (dra fingret över skärmen på en dator eller mobiltelefon) och svischa (använda appen Swish för att föra över pengar). På samma tema är också nyordet douche, från engelskans douchebag som benämning på en otrevlig eller osympatisk person. Ett annat ord på listan för en okamratlig eller taskig person är obror.

Nya sociala medier och ny teknik ger också alltid upphov till ett gäng nya ord, framgångsrika profiler på Youtube kallas till exempel för youtubers och klickokrati är ordet för ett samhälle där journalistik och politik styrs av internetanvändarnas gilla-klickande och delningar. Ett annat nytt ord för något vi kanske alla råkat  ut för är ögonkramp, kramp i ögat till följd av att titta för nära och för länge på en mobiltelefon.

Oroligheterna i världen, terrordåd och flyktingströmmar får också påverkan på det nya vokabuläret. Ord som ofta använts i samhällsdebatten är transitflykting (flykting på genomresa), självradikalisering (en politisk radikalisering utan kontakt med likasinnade) och terrorresa (att resa och delta i strider eller träning med terrorstämplade grupper).

Andra ord som fått mycket uppmärksamhet efter att listan publicerats är ordet haffa som fått en ny betydelse, nu i termer av att ragga eller stöta på. Ordet rattsurfa är också nytt och refererar till användning av mobiltelefonen under bilkörning. Kanske skålade du också i naturvin på nyår, ett annat trendigt inslag som är ett naturligt framställt vin utan tillsatser.

Alla ord hittar du här – som sagt en alltid lika intressant lista som vi som verkligen gillar språk alltid ser fram emot vid årets slut.

Inlagt av Ann-Sofie
Bild: Pixabay

Kommentarsfältet är stängt