Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

16 apr 2010

Oväntad design

Engelsk Design

Ibland kan det förväntade bli det oväntade. Som när jag gick på ett lunchseminarium i onsdags i ADA:s och Business & Design Labs regi. Själva seminariet genomfördes i HDK:s aula, Högskolan för Konst och Design.

Publiken bestod till stora delar av olika formgivare, från grafisk design till produktdesigners, alla ivriga att lyssna till engelsmannen, Chris Downs från Livework i London, som skulle prata om design. Det som gjorde det extra spännande var att det var inom ett nytt område – Service Design.

Och det var spännande. Livework har utarbetat en metodik i att utveckla tjänstekoncept, oftast befintliga men också innovativa och nydanande. Affärsutveckling rätt och slätt.

Nu infann sig också insikten i språkförbistring. Ordet design är positivt laddat för oss svenskar. Söker jag synonymer i MS Word blir det formgivning, form, utformning, mönster eller gestaltning. Associationerna söker sig till sköna ting, behagliga att se på, känna på och kanske använda. Jag förmodar att det var i denna kontext som Chris satt just på HDK. Samtidigt som hans association till design helt visst var bredare. MS Word föreslår som synonymer bland annat plan, aim, mean , devise, drawing eller blue print. Känslan av rationell ingenjörskonst infinner sig.

Vad gör då Livework? Chris nämnde som exempel utvecklingen av konceptet Streetcar, ett nytt sätt att ha tillgång till bil utan att äga någon. Man betalar endast när man kör en bil som förbokas via nätet. Bilen öppnas med hjälp av ett smart card. Du kör så länge du vill. Du kan ha bilen från en halvtimme upp till ett halvår, principen Pay-as-you-go gäller.

Erfarenheterna visar att människor som sålt sin bil och istället löst sitt bilbehov på detta sätt har dramatiskt minskat sina årliga utgifter på bilkörande. Konceptet finns ännu inte i Sverige. Med andra ord ett lysande affärstillfälle (eng. business opportunity) för en driftig entreprenör.

Gästbloggare: Jakob Ivarsson/Stakeholder communication
Panel member Reportwatch.net Annual Report on Annual Reports
Foto: Jakob Ivarsson

Kommentarsfältet är stängt