Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

23 okt 2015

Per Holknekt – en känslosam dalmas från Falun med många strängar på sin lyra

IMG_1479

”Jag tycker om när det är svårt”– ja, så öppnade Per sitt 1,5 timmes anförande häromkvällen. Lokalen är smockfull, övervägande kvinnor kring 40. Långa stunder är det dödstyst, Per fängslar sin publik med mycket känslor, dramatik och oväntade vändningar.

Mamma Beatrice är den person som färgat uppväxten mest, bekräftat, byggt och satt ramarna – även om Per verkar trivas bäst i det okända och utmanande. En tidig kärlek satte också outplånliga spår – ”Du är så ful när du ler…”. Även om det är fyrtio år sedan sitter det uttalandet fortfarande som en tagg i själen och har följt honom hela livet.

Per har haft ett fantastiskt, men också tufft liv. Det har varit gott om toppar och stora framgångar, både på det ekonomiska och relationsmässiga planet. Men lika många djupa dalar med missbruk och svår misär. Det är beundransvärt hur en människa kan resa sig gång på gång, men samtidigt också förvånande hur någon kan vara så självdestruktiv. Varför går det inte att lära av sina misstag? Eller är det kanske just svängningarna som gör livet värt att leva?

Under kvällen får vi insikt i ett extremt händelserikt liv – skateboardproffs i Kalifornien, copystjärna på reklambyrå, tidningsredaktör, flippermästare, föreläsare, designer, superentreprenör (startat 30 bolag), börs-VD (och grundare till Odd Molly) etc etc etc. Alkoholiserad, drogberoende, hemlös men också mångmiljonär, framgångsrik och kändis. Gift, skild, gift, skild, gift, skild …

Några tänkvärda Per-reflektioner, som vi alla kan ta med oss: viktigt att känna sig behövd och känna tillhörighet, man ska inte värdera sin rikedom i siffror, egentligen inte viktigt att vara bra – det gäller att hitta sin egen feeling, fundera inte för länge – då blir svaret ofta nej, det är de små besluten som är livsavgörande, vi behöver inte kunna för att kunna –  det gäller att våga försöka, be om hjälp när du är i trångmål, vårda det du har, det är fint att betyda något för någon annan, är man generös kommer det tillbaka på ett eller annat sätt, det mesta går att laga, vi har mer i oss än vi tror, det är det man gör som räknas osv

Föreläsningen slutar i positiv anda, Per tillåter sig att summera några av sina framgångar – och det är en mycket imponerande lista. Vi tackar för en fängslande föreläsning och ser fram emot en uppföljning. För ända fram i nuet låter han oss inte följa med, så vi ställer oss frågan –  hur gick det sedan; vad händer nu?

Inlagt av Birgitta

Per Holknekt har även berättat sin historia i Sommar i P1, den kan man lyssna på här. Och hos Malou, efter tio här. Du kan också läsa hans historia i boken Per Holknekt 1960 – 2014.
Eller lyssna på podden Värvet.

Kommentarsfältet är stängt