Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

27 okt 2014

Politikens landskap

 

PicMonkey Collage

Gullers Grupp i Göteborg bjöd in till frukostseminarium denna regniga morgon och vi som var där kunde lyssna på och diskutera vart svensk politik är på väg nu efter valet. I panelen satt Olof Petersson som är knuten till Gullers Grupp och professor i statsvetenskap, Lennart Nordfors vice VD på Gullers Grupp och fil dr i statsvetenskap samt Malin Lernfelt som är journalist och ledarskribent på Göteborgs-Posten. Moderator var David Björneloo som är senior kommunikationsrådgivare på Gullers Grupp i Göteborg.

Enligt Olof Petersson befinner vi oss nu i en ny politisk tid, en tid som inte funnits tidigare. Sverige går nu från att ha varit ett relativt lättstyrt land till ett mer svårstyrt rike. Under denna valrörelse har partiledareffekterna varit relativt små i jämförelse med tidigare valår. Valdeltagandet har ökat och väljarnas kunskap har ökat markant, vilket han ansåg vara mycket glädjande.

Lennart Nordfors tror inte att det kommer bli nyval utan att det kommer tugga på som vanligt och jämför det nuvarande läget lite skämtsamt med ”Lorrydoktrinen”, d v s vi som tycker om att ha det lite småtråkigt.

Diskussionerna och temat för den här morgonen kretsade kring både den lokala, den regionala och den nationella politiken. I en jämförelse mellan dessa olika nivåer ansåg Malin Lernfelt att den regionala politiken mer handlar om praktisk politik än om att bedriva någon slags ideologisk politik.

Samtliga i panelen ansåg att många politiker idag bedriver en mer pragmatisk politik i större utsträckning än att följa sitt partis ursprungliga ideologi, vilket också innebär att gränserna mellan blockpartierna suddas ut ytterligare.

Det konstaterades också att trots att användandet av sociala medier ökat mycket är det fortfarande de traditionella medierna som står högst i kurs på den politiska arenan.

Vare sig det blir omval eller inte så återstår det för oss medborgare att se vart det här nya politiska landskapet kommer att ta oss in i framtiden.

Inlagt av: Malena Eklund

Foto: Malena Eklund

 

Kommentarsfältet är stängt