Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

1 jul 2010

Ryska rubriker

Ryska dockor

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryssar vållar rubriker just nu. Kärlekstörstande och nätdejtande, men ofta ickebefintliga ryskor med svenska män högt upp på önskelistan. Men också ett tiotal kvinnor och män som falskskyltade amerikaner, nu misstänkta för spioneri  i USA. I denna skara finner vi också Anna Chapman – en dagens Mata Hari – som fått kultstatus på nätet som en mystisk, modern femme fatale.

Ryska Irina Vostrilkova är vacker, välutbildad och vältalig. Hon jobbar som servitris på en liten bar, trots att hon är läkare. Och så skriver hon långa mail om kärlek. SvD fejkade en identitet som 39-årige dataingenjören Mats från Gubbängen och tog kontakt med Irina.

Efter tio kärleksfulla mail där hon berättar allt om sig själv, sin familj, gudstro, att hon är bra på att laga mat och vad hennes förra hund hette, kommer så en förfrågan om 500 euro för hjälp med visum.

Ibland står flera män med blommor och väntar på Arlanda, på samma ryska kvinna vars visum/flygbiljett de betalat. Polisen på Arlanda bedömer att nätbluffande är big business och att detta händer varje dag, med ökande frekvens. Och få väljer att anmäla, eftersom få vill kännas vid den här typen av bedrägerier.

Ett tiotal ryska ”spioner” greps i söndags av FBI i USA. Flera hade levt i landet sedan 90-talet. De lär vara tränade av ryska underrättelsetjänsten SVR och levde under täckmantel i USA men verkar inte ha kommit över någon hemligstämplad information av dignitet. Trots klassiska spionknep som användning av osynligt bläck, hemliga meddelanden i bilder och kuvert gömda i tidningar kvarglömda på parkbänkar. Såväl Ryssland som USA uppger att de inte vill att händelsen påverkar relationen länderna emellan.

I senaste numret av Passion for Business finns slutligen en intressant artikel om den ryska kvinnans villkor i det moderna Ryssland, vilket är = Moskva. Kalla fakta om ekonomiskt hårda villkor och rådande traditionella värderingar visar på många kvinnors tuffa vardag. Kanske inte så underligt då att det förutom gott om fiktiva Irinor även finns ett antal verkliga Irinor med samma mål – att knyta hymens band med en välbärgad man.

Foto: Flickr
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt