Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

1 feb 2013

Så skyddar du din företagsmobil

Idag används våra mobiler till det mesta – vi läser mailen, laddar ner appar och gör bankärenden. Det finns alltså en hel del känslig information lagrad i mobilen.

Med smartphones är det enkelt att sprida företagets interna information utanför företagets kontroll utan att man direkt tänker på det. Conny Richardson, som arbetar med it-säkerhet, ger några tips på hur man kan minimera risken av att känslig information sprids.

“Som företag är det viktigt att man har kontroll över var man har sin information lagrad. Det är också bra ifall det finns en rutin på plats för hur företaget ska hantera ex stöld av mobiler som innehåller känslig information”.

”Har man dessutom möjlighet att administrera företagets mobiler centralt med hjälp av verktyg som hanterar uppdateringar, inställningar och som även har funktioner för att spärra mobiler så underlättar det arbetet”, berättar Conny.

Men som användare kan man också tänka på några saker:

  • Använd lösenord av god kvalité, byt ofta och använd inte samma lösenord för flera tjänster. Lösenord på minst 15 tecken,blandat med både stora och små bokstäver samt siffror och andra tecken är att föredra.
  • Undvik att installera appar på företagsmobilen eftersom informationen kan lagras i respektive app.
  • Stäng av tjänster som inte måste vara igång. Det kan ex vara bluetooth och platstjänster om de inte behövs.
  • Undvik att skicka dokument och känslig information från företagsmailen till privata mailadresser eftersom informationen lagras på en server som är utom företagets kontroll.
  • Tänk efter innan du börjar använda molntjänster som synkroniserar information från din mobil till en extern part, eftersom risken för att dina företagsinterna dokument som finns lagrade på mobilen även kan följa med utan att du tänker på det.

Vill du veta mer om hur du kan skydda känslig information på ditt företag? Se MSBs (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kostnadsfria informationssäkerhetsutbildning på denna länk!

Uppdaterad 20130214 –  Din jobbmobil kan vara kapad i Dagens PS

Inlagt av Louise.

Bild

Kommentarsfältet är stängt