Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

13 apr 2010

Sätter hjulet snurr på turismen?

Ferris wheels are not dramatic by kevindooley.

I helgen åkte jag förbi grunden till vad som ska bli Göteborgs nya turistattraktion: Göteborgshjulet. Den 22 maj är det premiär för denna nya utsiktsplats som förhoppningsvis ska bidra positivt till stadens turistnäring. Själv är jag aningen skeptisk och befarar att hjulet mest kommer att likna de halvtomma tivoliattraktioner som kan skådas på pirarna längs Englands sydkust. Jag vet att turisterna tycker om vår stad men nog måste vi kunna erbjuda något mer spännande och nyskapande när det gäller turistnöjen? Snurrande hjul har ju besökarna redan sett på så många andra ställen.

Jag tycker att Folkpartisten Pär Gustafsson beskriver situationen på ett uppriktigt sätt:
”Alla vi som bor i Göteborg vet att det både blåser och regnar rätt ofta i vår stad, vem vill då ägna tid på sin semester att sitta i ett stadshjul och knappt se ut. Förslaget är inte hippt. Det är en gammal idé som var fräck lagom till millennieskiftet. Vad som behövs i Göteborg är satsningar som lyfter oss, det gör inte tillfälliga jippolösningar.”

Trots protester från ”grannar” beviljades bygglov och just nu marknadsförs Wheel of Gothenburg för fullt. Undrar vad allt kostar egentligen? Att det här projektet skulle bidra till ökad turism måste väl ändå vara ett önsketänkande? Hjulet kommer efter sin tid i hamnen att flyttas till Liseberg, vilket framstår som en mer lämplig placering (även sett ur en ekonomisk synvinkel).

Även om jag inte själv imponeras av detta hjulbygge hoppas jag självklart att det kommer att uppskattas av sommarens turister. Det blir ju nästan pinsamt om hjulet snurrar men ingen åker. Lite som en öde pir i England.

Fakta Göteborgshjulet:
Antal gondoler: 42
Höjd: 60 meter
Vikt: 275 ton

För de som vill uppleva Göteborg från ovan rekommenderar jag följande alternativa höga höjder:

Lisebergstornet: 85 meter. Här har du även tillgång till andra åkattraktioner.

Snikens kulle (Prospect Hill): Ett populärt utflyktsmål vid konserter på Ullevi då man hör musiken helt ok härifrån.

Ramberget: 87 meter. Historik, utsikt och park på samma ställe. (Borde vara liknande utsikt härifrån som vid Göteborgshjulet).

Gothia Towers (Heaven 23): 75 meter. Njut av kombinationen mat, vin och utsikt.

Foto: Flickr
Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt