Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

5 jul 2013

Sommarpratare – våga tacka nej!

Hammock

Att bli utvald till Sommarpratare anses vara det finaste som kan hända oss svenskar, ungefär som att bli adlad.

Att uppdraget är hedersamt vittnar lyssnarsiffrorna om – vi i hängmattan, på vägarna eller på badstranden är många och blir allt fler. Det har blivit ett måste att lyssna, och berätta för andra om vad man hört. Nobelpristagare, filosofer, forskare och en och annan folkvald pratare plus kändisar, musiker, politiker och folk från näringslivet – alla kan tralla i en radio nära dig. Lägereldsfaktorn är påtaglig i sommargrönskan.

Programmet sätter agendan för många samtal långt efteråt: Anja Pärson kom ut som lesbisk blivande mamma i sitt program förra sommaren och orsakade stora rubriker, Klara Zimmergren talade om barnlöshet, årets pratare Liv Strömquist om mens, Maja Ivarsson om droger och andra missbruk, Carolina Gynning om sitt stormiga liv och musikern Kristian Gidlund berättade om sin obotliga cancer. Numera följs sommarpratet även upp med motsvarande programmet Vinter, och inte minst Sommarpratarna i TV, där några av årets värdar upprepar sig i grupp runt ett lunchbord.

Men ursäkta mig, redaktionen för Sommar, bland alla dessa begåvade, självutlämnande, starka och gripande berättelser – blir inte fallhöjden väldigt dramatisk ner till de banaliteter som en hel del av era andra Utvalda kläcker ur sig i sina program? Högt och lågt, jag vet – det är och ska vara Public Services grundtanke. Mycket av allt.

”Lätt musik och prat med mening i”, slog grundaren Tage Danielsson fast 1959. Pratet med mening har blivit allt viktigare och tyngre, omtalat och ibland nästan skandalskapande.

Och just därför – bland dessa brett folkavlyssnade, viktiga och angelägna berättelser finns alltför många talare som egentligen inte kvalar in för de har inte något av intresse att berätta. Jag ska inte nämna några namn, däremot följer här en lista på ämnen som du, blivande sommarpratare, gör klokt i att undvika:

1)   Kronologiskt hållna berättelser ur ditt liv, med episoder kring första barndomsminnet, skoltiden och familjebildningen. Vi har alla varit små.
2)   Naturlyrik. Naturen ska upplevas, inte beskrivas.
3)   Hyllningar till en älskad mamma, mormor, pappa eller farfar. Ring dem lite oftare istället.
4)   Din syn på modernt företagande. Ta det på nästa styrelsemöte.
5)   Putslustiga anekdoter ur vardagen, barnens uppväxt och ditt eget förflutna. Sålla hårt. Var personlig, inte privat.

Slutligen:

Ställ dig frågan: hur många är intresserade av vad jag vill säga?

Våga tacka nej om du inte kommer upp i mer än ett hundratal. Fallhöjden är stor i radio.  Du står på jättars axlar när studiolampan lyser grönt.

Inlagt av gästbloggare Staffan Sjöberg (Som förmodligen skulle tacka nej om han fått frågan)

Bild: Flickr

Kommentarsfältet är stängt