Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

21 maj 2010

Stadsteatern i Göteborg laddar för ett nytt framgångsrikt spelår

Foajé Stadsteatern

Vid en presskonferensStadsteatern i Göteborg presenterade nyligen teaterns konstnärliga ledare Anna Takanen kommande spelårs program. Då bjöds även på smakprov ur de olika uppsättningarna.

Nästa verksamhetsårs program är mångsidigt och innehåller klassiker som Ibsens Peer Gynt och Den inbillningssjuke av Molière men framför allt en hel del nyskriven dramatik. Något av en röd tråd är ämnet mental hälsa, med titlar som Klaras resa och Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva…. Förra spelåret var övergrepp och underkastelse dominerande ämnen med pjäser som Krossad, Satanisterna och Blackbird. 2008 – 2009 handlade flera uppsättningar om ålderdom, t ex  Sista dansen och Public Service.

Stadsteatern stoltserar med att vara en jämställd teater och det finns fog för det med sex kvinnliga dramatiker av tio och motsvarande sju av tio på regissörssidan. Att programmet är förankrat i samtiden är med åtta nyskrivna pjäser också ett faktum.

Den Inbillningssjuke

Personligen ser jag speciellt fram emot höstens premiär i slutet av augusti – den franska komedin Den inbillningssjuke. Vi är många som redan i skolåldern lärde känna den hypokondriske huvudpersonen Argan och det ska bli intressant att se denna samtidsanpassade version med bl a återvinningshysteri som extra krydda. Se trailer!

En annan pjäs som specifikt fångade mitt intresse var den nyskrivna Klaras resa av Mirja Unge och i regi av Jenny Andreasson. Nina Zanjani har huvudrollen i detta känsliga och angelägna drama om en ung kvinna på väg in i en psykos. Ninas rollspel fängslade och väckte förväntningar.

Med stor variation på programmet finns det något för alla smakriktningar! Kolla in!

Lyssna också gärna på radiointervju med Anna Takanen!
Eller läs på annan blogg!

Foto: Stadsteatern; Hans Wretling
Inlagt av Birgitta

Kommentarsfältet är stängt