Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

11 okt 2014

#stoppbryllupet

Idag, på internationella flickdagen, gifter sig 12-åriga Thea med sin 37-åriga Geir i en fullsatt Jakobskyrka i Oslo. Norges första barnbröllop har väckt stor uppmärksamhet och Thea har bloggat flitigt om förberedelserna. Som tur är så finns varken Thea eller Geir i verkligheten, det iscensatta bröllopet är en del av biståndsorganisationen Plan Norges kampanj mot barnäktenskap.

-För de allra flesta flickor är bröllopet en av de finaste dagarna i livet. Men för de 39 000 flickor som står som barnbrud, varje dag, så är det den värsta, säger Olaf Thommessen, generalsekreterare för Plan Norge.

Kampanjen, och framför allt Theas bröllopsblogg med tankar om allt från ringar och klänningar till bröllopsnatt och krossade drömmar, har fått stor uppmärksamhet i media världen över. Åldersskillnaden mellan Thea och Geir har minst sagt provocerat och flera människor har kontaktat polisen för att stoppa ceremonin. De 39 000 flickor som varje dag blir bortgifta bloggar inte. De tvingas sluta skolan, ge upp sina drömmar och upplever ofta grovt sexuellt våld. Den kontroversiella kampanjen har fungerat som en ögonöppnare och visar att bortgifte är lika oacceptabelt oavsett kultur.

Foto: Plan Norge

Inlagt av: Josephine Ferguson

Kommentarsfältet är stängt