Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

30 aug 2011

Svart Venus och Nawals hemlighet – två livsöden att beröras av

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=CCB3DwUoTEs’]

Berättelserna om den svarta Venusen Sarah och den hårt prövade modersgestalten Nawal engagerar på många plan. Inte minst för att båda bygger på verklighetsbakgrund. Detta är ingenting för dem som bara vill sitta av några timmar i biomörkret. Här blir man ohjälpligt indragen i dessa två kvinnors öden och många bilder stannar kvar länge på näthinnan.

Nawals hemlighet visar sig vara av den outhärdliga sorten, något som hennes två barn får kännedom om efter hennes död. Under syskonens långa resa mot sanningen får vi följa Nawals öde i många chockerande scener där speciellt de religiösa motsättningarna får grymma konsekvenser. Filmen utspelas i nutid, skådespelarna är fransktalande och miljön är ett krigshärjat Mellanöstern.

Svart Venus handlar om sydafrikanska Sarah (Sartjiee Baartmann) som lämnar sitt hemland för att under namnet Hottentott Venus exponeras i Europa för sitt utseendes skull – bl a en ovanligt omfångsrik bakdel. Förnedringen ökar gradvis till att sluta i totalt utlämnande. Handlingen är förlagd till början av 1800-talet och miljön är smutsiga bakgator i London och snuskiga salonger och bordeller i Paris. Sartjiee Baartmanns kvarlevor återfördes så småningom till Sydafrika och år 2002 begravdes hon i sin hemtrakt.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=TqueRPdENFM’]

Nawals hemlighet utsågs till Kanadas officiella Oscarsbidrag 2010 och blev uttagen som en av nio filmer vid 2011 års gala i kategorin bästa utländska film.

Inlagt av Birgitta Plyhm
Filmer från YouTube

Några recensioner

Om Svart Venus –

”Svart Venus” i Kulturnytt

”Segt men sevärt” i SvD

Metro tycker också till

”Svart Venus” i Ergo

Och om Nawals hemlighet –

Hos SVT intervjuas regissören

I SvD, som tycker detta är en ”Outhärdlig historia”

Ronny Svensson tycker till i Nyhetsmorgon

Kommentarsfältet är stängt