Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 aug 2013

Syd- och Nordkorea på tapeten

Korea

Ett hundratal lunchgäster lyssnade uppmärksamt när Lars Danielsson, Sveriges ambassadör i Seoul sedan 2011 höll en strålande föreläsning om då-, nu- och framtid i Syd– och Nordkorea.

Först svarade Lars på den mest aktuella frågan till ambassaden under senaste månaderna – Hur ”farligt” är det att vistas i Sydkorea? Kan det utbryta krig när som helst? Nej, krig är inte aktuellt varken för nord eller syd. Det vi ser är ett väl etablerat spel för gallerierna; ett sätt att skaffa sig fördelar och att upprätthålla maktbalansen.

I rask följd fick vi sedan en sammanfattning av såväl Syd- som Nordkoreas historia och slutsatser om hur den har påverkat länderna och dess befolkning fram till idag.

Vi fick veta att Sydkorea numera är det näst rikaste landet i Asien efter Japan och kommer på tolfte plats internationellt. Detta från att under de senaste 60 åren ha utvecklats från en nivå motsvarande Ghana (enligt FNs utvecklingsindex). Hur har nu detta varit möjligt?

Många års militärt diktatorskap med hård styrning lade grunden, bl a med specifik satsning på att bygga några strategiska industrier (Samsung etc). Den viktigaste orsaken är dock först och främst den extremt hårt arbetande befolkningen. Man arbetar, arbetar och arbetar. Något som förutom ett starkt välstånd fått till resultat att det föds extremt få barn i Sydkorea – 1,08 jmf med svenska värdet 2,0 per kvinna.

För att lyckas med fortsatt expansion i samma takt som hittills krävs nu också en förändring av balansen man-kvinna. Sydkorea i gemen är nämligen extremt mansdominerat. Detta måste ändras. Många kvinnor väljer fortfarande att stanna hemma och sköta om familjen inklusive den äldre generationen medan mannen är försörjare. Tittar man på fördelningen av hushållsarbete ser vi en förklaring: I Sydkorea lägger kvinnan i snitt 3,5 timmar per dag, medan mannen använder 18 minuter/dag. I Sverige är motsvarande fördelning 3,5 resp 2,5 timmar.

Lars berörde även situationen i Nordkorea, som vi ju alla speciellt på senare tid blivit alltmer medvetna om. Bl a fick vi veta att de många årens svält och umbäranden för den allra största delen av befolkningen lett till en ändring av den genetiska koden. Nordkoreaner är numera generellt betydligt kortare och smalare än människor på andra sidan gränsen.

Hur kommer det då att gå – kommer Nord- och Sydkorea någonsin att förenas under ett tak? Ja, Lars är övertygad om att en öppning måste komma. Och att den då för Nordkoreas del är föranledd av ett internt uppror på medelklassnivå.

 Vinges advokatbyrå arrangerade det trevliga seminariet tillsammans med BRG och JKL.

Vi rekommenderar en koll på UD-bloggen – intressant!

Aktuell radiointervju med Lars Danielsson.

TIPS!
GU School of Executive Education (Handelshögskolan) i Göteborg arrangerar intressant resa till Sydkorea i november. Kanske något för dig? Kolla in!

Seminarium_1     Ulf G. Ryder (Generalkonsul, Sydkoreanska konsulatet i Göteborg), Ulf Käll (Vinges) och Lars Danielsson

seminarium_2Christer och Joyce Hedin (Joycetrade), Lars Danielsson och Hyun Jung Bak (svenska ambassaden i Seoul)

Bild: Korea – skärmdump Google maps

Personbilder: Vinges

 

 

Kommentarsfältet är stängt