Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

20 nov 2014

TEDx Göteborg – When life gives you lemons, make lemonade

Clarion_hotel_post
Häromdagen besökte vi TEDx Göteborg på trevliga Clarion Hotel Post. Under temat when life gives you lemons fick vi ta del av några av talarnas svåraste stunder till vändningen och om drivkraften för en positiv förändring.

Först på scen efter lunch var Afrah Nasser, journalist och bloggare från Jemen. Av CNN har hon utsetts till en av de tio viktigaste bloggarna i Mellanöstern och hennes kamp för demokrati och mänskliga rättigheter är enastående och beundransvärd. Afrah förmedlade otroligt mod och en stark vilja att fortsätta kämpa för det hon tror på. bild Från en inspirerande kvinna till en annan. Yomi Abiola började som modell vid 15 års ålder och har haft stora framgångar i internationella modemagasin och reklamkampanjer. Men när hon som färgad kvinna i modebranschen fått nog av att mötas av negativ stereotypifiering och nedsättande kommentarer bestämde Yomi sig för att lämna livet som modell. Med organisationen Stand Up for Fashion kämpar hon nu på en annan plattform för en mer jämställd och inkluderande modeindustri. Yomis presentation var briljant med mycket känsla och viktiga budskap.

Under eftermiddagen talade också mångsysslaren Navid Modiri – känd bl a som kreatör, samtalsaktivist, föreläsare, kompositör, sommarpratare etc. Navid betonade vikten av att tala med varandra och inte om varandra. Vägen till riktig förändring är definitivt att samtala och inte att debattera. Ett synsätt som låg bakom hans uppmärksammade golfrunda med Sverigedemokraternas partiledare. Navid har också en vision av ett mer humant Sverige och driver ett nätverk för kommunikation, som kallas Sverige 3.0. Ett mycket inspirerande och tankeväckande tal.

Under dagen lyfte TEDx även upp talare från tidigare år. En av dessa var vår vän Idriz Zogaj, minnesatleten vars tal ”How to become a memory master” har setts över otroliga 1,3 miljoner gånger. Om du inte redan sett det så hittar du det här.

Ännu ett minnesvärt tal hölls av Linda Holmgren – en stark berättelse om hur hon blivit utsatt för våldtäkt och hur detta raserade hela hennes värld. Det har tagit många år att bearbeta och först nu vågar hon gå ut offentligt. Igår på TEDx var första gången hon stod på scen, så otroligt modig och stark. Linda berättade om sin bok Tillsammans – bara när vi säger ja och om hur hon arbetar med framför allt ungdomar för att stötta andra som kommit i samma situation.

Slutpresentationen hölls av Angelica Löwdin (The Transgender Rights Activist), som efter 46 år äktenskap och ett liv som man valde att bejaka sin kvinnliga sida och komma ut som kvinna. Angelica berättade fängslande om livet som outsider och processen att komma till rätta med sig själv och sin omgivning. En sympatisk och stark historia.

Vi gick därifrån fyllda med tankar och känslor. Det var en eftermiddag med inspirerande människor som förmedlade en optimism sprungen ur svåra stunder. Att man kan pressa sura citroner till en söt lemonad är ett fint tankesätt att ta med sig!

Alla tal går att se i efterhand och kommer att läggas upp på TEDx hemsida inom kort.

Inlagt av Ann-Sofie och Birgitta
Foton: Ann-Sofie

Kommentarsfältet är stängt