Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

21 jan 2015

Tillväxt och språkdöd – hänger de ihop?

Utrotningshotad noshörning

Ja, i alla fall om vi får tro tidningen Språk som nyligen publicerade en artikel om att ekonomisk tillväxt driver på språkdöd.

Det är forskare i zoologi, biologi och ekologi som drar den här slutsatsen. De menar att stora världsspråk, som engelska och kinesiska, är de motorer som får den globala språkdöden att accelerera.

Så här: De som är med och driver tillväxten i världen är också främst de som behärskar de stora språken. Konsekvensen blir då att ekonomisk tillväxt dödar de mindre, lokala språken. Idag är många av världens 7 000 språk på väg att försvinna. I snitt förlorar vi ett språk varannan vecka.

Metoden som forskarna använder för att hitta hotade språk är samma som de använder för att ringa in utrotningshotade djur. När de fått fram vilka språk som hotas jämförs språksituation med bruttonationalprodukt. En klar koppling mellan tillväxt och språkdöd blir resultatet.

Forskarna förklarar fenomenet med att ett enda språk oftast är dominerande i ett samhälle. För att bli ekonomiskt framgångsrik måste du behärska just det språket. Utan den språkkunskapen är möjligheterna till utbildning, jobb och förtroendeuppdrag små. I många samhällen sker undervisningen redan i låg ålder på det dominerande språket, till exempel engelska. Då försvinner kunskapen i det lokala språket successivt.

Inlagt av: Mari

Foto: Mari

Kommentarsfältet är stängt