Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

28 maj 2012

Skapa frågeformulär på ett enkelt sätt

Föreläser du och gärna vill ha feedback på vad dina lyssnare tyckte om föreläsningen? Eller vill du göra en enklare förundersökning för att få reda på vad din grupp förväntar sig och vad de vill lära sig under exempelvis en workshop?

I så fall kan vi tipsa om ett effektivt och kostnadsfritt sätt att skicka ut frågeformulär. Google Docs har nämligen ett smidigt verktyg där du kan skapa professionella och snygga frågeformulär. För att använda tjänsten krävs det dock att du har ett gmail-konto. Har du inte redan det kan du skapa ett här.

Gör så här:

1. Gå in på Google Docs. Logga in.

2. Klicka på ”Create” och välj ”Form”.

3. Nu är du inne på själva formuläret som du ska fylla i med de frågor som du vill få svar på. Under ”untitled form” skriver du i formulärets rubrik. Därefter kan du välja om du vill ha någon undertext till rubriken.

4. Under ”Question title” fyller du i din fråga. Till exempel: uppfyllde föreläsningen dina förväntningar? På ”Question Type” väljer du vilken typ av svarsalternativ du vill ha. Du kan exempelvis välja skala, punktform eller om du bara vill ha en ruta där de kan fylla i sitt eget svar mm.

5. När du är klar med första frågan klickar du på ”Done” och går över till ”Sample Question 2” där du gör på samma sätt för att lägga till fler frågor. Vill du lägga till fler frågor klickar du på ”Add Item” och väljer question samt vilken typ av svarsalternativ du önskar.

6. När du är nöjd och klar med dina frågor kan du välja om du vill ha någon speciell tema-bakgrund på din utvärdering. För att välja detta går du in på ”Theme: Plain”. Du kommer då till en sida där du kan välja ett av Googles olika teman.

7. När du valt ett alternativ väljer du antingen ”Apply” eller ”Cancel”.

8. Om du nu känner dig helt klar med formuläret kan du skicka ut det till dina respondenter via mail. Klicka på ”Email this form”. Där får du nu fylla i vilka du vill skicka formuläret till.

9. När du skickat iväg det får du automatiskt ett mail med länkar till var du kan se svaren samt dit du kan gå om du vill skicka ut formuläret till fler personer.

10. Om du vill se om någon har svarat och vad de har svarat klickar du på länken som står under ”Replies will automatically fill in the spreadsheet” i det mail som du fick när du skapade formuläret. Därefter kan du gå in på ”Form” uppe i menyn och klicka på ”Show summary of responses”. Här får du en överskådlig sammanfattning över hur många som svarat och deras svar.

Smidigt och lätt som en plätt!

Inlagt av gästbloggare Louise Richardson.

Kommentarsfältet är stängt