Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

8 nov 2010

Läste i tidningen om en framtidsförutsägelse

Groundhog will predict market for food

Så länge vi inte är där, kan ingen säga att siarnas förutsägelser är fel. Redan de gamla grekerna erbjöd seanser med orakel för att man skulle få reda på framtiden. Då var det prästerna som ordinerade en diet åt de framtidstörstande som resulterade i väldigt förvirrade tillstånd. Det var maten eller snarare bristen på densamma som gav känslan av att se in i framtiden.

Nu är det en hel industri med professionella talare och framtidsforskare som villigt och bestämt berättar för oss om hur framtiden ter sig. Jag sökte på ordet ”Futurist” och fick nära 8 miljoner träffar.

Kanske du sett notisen om dagstidningarnas död? De försvinner redan 2019 i USA och 2025 i Sverige. Vill du fortfarande ha din morgonstund med tidningen i framtiden bör du överväga en flytt till Mongoliet. Där beräknas tidningarna dö ut 2040.

Mannen som gör dessa uttalanden är en av futuristernas estradörer – australiensaren Ross Dawson, som lika tvärsäkert även uttalar sig om museernas och bibliotekens framtid, finansiella tjänsters, arbetens och organisationers, vårdsektorns eller rent av affärslivets framtid.

Ligger hans förutsägelser inte i linje med det du vill höra går det alltid att hitta en annan ståndpunkt. Om vi återigen tar tidningarnas framtid så var branschens egna representanter, inte helt oväntat, väldigt positiva om sin framtid på the American Magazine Conference nu i oktober. Enligt en referent på World Future Society’s hemsida, bloggaren P Tucker, hade de dock glömt att förutsäga om och i så fall hur det journalistiska innehållet kan te sig, ”The future of the magazine industry doesn’t include Magazines”.

Angående vår framtid fällde nationalekonomen John Maynard Keynes en oomtvistlig framtidsförutsägelse – ”In the long run, we’re all dead”. Något som Keynes underströk med ”It is better to be roughly right than precisely wrong”.

Förvisso, men nog är det spännande att redan nu veta hur det blir innan och efter den stunden.

Inlagt av gästbloggare Jakob Ivarsson / Stakeholder communication
Panel member Reportwatch.net Annual Report on Annual Reports

Läs även Krönika i SvD av Nils-Olof Ollevik
Aktuell” artikel i DI för tio år sedan.
Eller i GP för drygt ett år sedan.

Foto: Trade’s Narrative

Kommentarsfältet är stängt