Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

23 aug 2012

80-talet kommer aldrig igen

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=IeboOIkfbMI’]

1,4 miljoner tittare. Premiäravsnittet av ”nya” Dallas slog tittarrekord då serien återuppstod i måndags, 19 år efter sin död. Om det berodde på succé eller ren nyfikenhet återstår att se. Tillsammans bidrog en botoxad Sue Ellen, två fd Desperate Housewives hunkar och JR Ewing + rullator till den starkaste premiärsiffran i ett inköpt program i TV4’s historia.

På 80-talet växte Dallas till ett varumärke utan dess like, idag massproduceras nedladdningsbara serier på rullande band. Dagens konkurrens och valfrihet är alldeles för stor för att Dallas ska kunna återerövra tronen som nr 1. Maktkamp, intriger och sex i all ära men numera är detta obligatoriska ingredienser i allt från Mad Men till Sons of Anarchy. Kanske hade det varit bäst att låta kultförklarade Dallas rest in peace?

Det ljuva 80-talet kommer aldrig igen. Tider förändras, även om det fortfarande finns olja, glamour och familjefejder i Texas. Det som var nytt och chocking för 30 år sedan tillhör numera vardagen även för oss svenskar; en drink innan maten, en alkoholiserad hemmafru, otrogna män, falska affärsuppgörelser. What’s new? Det kallas livet och visst kan många säkert känna igen sig i serien men är det tillräckligt engagerande för att bänka sig i TV-soffan varje onsdag? Möjligtvis skulle det vara överflödet av gröna dollarsedlar som fortfarande fascinerar.

Om några veckor har förmodligen intresset för generationsbytet på Southfork Ranch ebbat ut. Vi återgår till matprogram, strandade B-kändisar på öde ö, Hollywoodfruar och mammor på jakt efter nya män. Först då kan man fråga sig om nyinspelade Dallas faktiskt inte var helt ok?

Inlagt av: Josephine

Kommentarsfältet är stängt