Bloggmeny

Observerar, speglar, reflekterar och diskuterar med fokus på PR och Kommunikation.

Arkiv

9 feb 2010

Alla behöver ett mentalt gym

 

I skolan lär vi ut vikten av att träna kroppen och rätten till fysisk rörelse är inskriven i skolplanen. Men hur är det med den mentala träningen?

Precis som med fysisk träning kan man öka sin mentala kapacitet och på så vis minska mycket onödig stress och känsla av oro för ”att inte kunna”. Leker man med tanken och ser hjärnan som en muskel så kan man förstå att även denna muskel behöver tränas. Vad kan man då göra för att för att få denna träning?

Minnesträning involverar hela hjärnan. Man ska ha roligt, använda fantasin, överdriva, involvera alla sina sinnen som lukt, känsel, hörsel ja till och med sitt sjätte sinne – den intuitiva känslan att nu har jag rätt svar. Genom att använda minnesteknik kan man visa för elever att kunskap finns där, alla kan lära sig att lära. För kan man lära sig att memorera 40 siffror på några få minuter och redovisa dem i exakt ordning, framlänges som baklänges. Ja, varför skulle man då inte kunna lära sig 20 glosor i engelska eller ekvationerna i matte!?

I Falun har tre elever som går andra året på Falu Frigymnasium inlett ett 17 veckor långt projektarbete. De ska testa hur mycket bättre deras simultanförmåga blir genom att träna upp minnet. Minnesträningen är dock sekundär i det här fallet. Men eleverna är unika i det att de tränar minnet under så lång period. Det ska bli otroligt spännande att se hur deras läxläsning förändras när de förstår vilken kapacitet de har. Svaret får vi med deras slutredovisning i slutet av maj.

Vem vet, kanske kan de få våra politiker att tänka om när de lägger framtida skolplaner.

Fantasin får hjärnan att växa!

Se även artikel i GP – Förbättra minnet, få bättre betyg!
Man kan även tävla i minne!
Det finns ett spel att använda för träning!
Demofilmer på YouTube – Memorering av kortlek;   Binära tal 

Film: SVT Falun
Inlägg: Gästbloggare Idriz ”Minnet” Zogaj

På Plyhmbloggen har vi tidigare skrivit om Idriz Zogaj och Svenska Minnesförbundet:
VM i Minne i London
Minnesatleterna har åkt hem
Är Du en minnesatlet?
Kan man tävla i minne?

Kommentarsfältet är stängt